Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

ANIŠ ZVJEZDASTI (Illicium verum Illiciaceae)


Drugi nazivi: badijanovac, anis-drvo

To vazdazeleno stablo podrijetlom iz južne Kine i Sjeverne Koreje naraste do 18 metara visine. Ima bijelu mirisnu koru i ušiljene listove. Pojedinačni cvjetovi su zelenkaste ili bjelkasto žute boje i rađaju zvjezdaste plodove. Plodovi imaju snažan miris i slatki okus po šećeru. Svaki pojedini plod sastavljen je od 8 do 12 pregradaka, a svaki pregradak sadržava po jednu smeđu sjemenku.


Dijelovi za upotrebu


Plodovi

- Stablo može doživjeti osamdeset godina, a plodovi se skupljaju s desetogodišnjih stabala
- Plodovi se beru dok su još zeleni, odnosno dok još nisu potpuno sazreli
- Nakon sušenja na suncu plodovi poprimaju crvenkastosmeđu boju


Sastojci

Plodovi sadržavaju veliku količinu eteričnog ulja (5 do 10 posto) bogatog anetolom koji se pojavljuje u obliku E-anetola.


Upotreba u liječenju

Za anetol se vjeruje da je u vezi s mnogobrojnim ljekovitim svojstvima povezanim sa zvjezdastim anišom. Tradicionalno biljka se upotrebljavala za olakšavanje probavnih smetnji i problema s crijevima, a osobito je učinkovita u liječenju kolika (grčevitog plača). Učinkovitost plodova ovisi o količini anetola u njima. U malim količinama on potiče tek, poboljšava probavu, potiče izbacivanje vjetrova i smiruje grčenje u crijevima. U velikim količinama može poticati rad središnjeg nervnog sustava čak do te razine da se pojavljuje drhtavica i grčevi.

Baš kao i aniš, zvjezdasti aniš posjeduje estrogenski učinak, dakle, izaziva menstruaciju, olakšava porođaj i potiče izlučivanje majčina mlijeka. Istraživanje objavljeno 1980. godine u Journal of Ethonopharmacology iznosi postavku da se takvi učinci temelje na aktivnostima polimera anetola. Za zvjezdasti aniš se vjeruje da pojačava spolnu želju kod oba spola. Za tu biljku se smatra da posjeduje poticajna i dijuretička svojstva, te da blagotvorno djeluje kod bolesti kao što je lumbago. Baš kao i aniš, zvjezdasti aniš je često prisutan u lijekovima protiv kašlja. Japanski i indijski istraživači otkrili su da zvjezdasti aniš učinkovito djeluje protiv različitih vrsta bakterija i gljivica, pa može biti blagotvoran u borbi protiv infekcija.


Uzgoj

Uzgajajte zvjezdasti aniš u dobro dreniranoj zemlji neutralnog do kiselog karaktera na blago zasjenjenom mjestu.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje probavnih tegoba
- Oparak: Stavite jednu čajnu žličicu osušenog ploda u šalicu kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, pa procijedite i pijte dvije šalice na dan prije obroka


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Pazite da se zvjezdasti aniš ne zamijeni s otrovnim plodom japanskog aniša. Iako su oba slična na prvi pogled, plod japanskog aniša je manji i nepravilnijeg oblika i ima oštar, gorak okus, dok plod zvjezdastog aniša ima miris i okus po anišu