Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

GORKE TVARI


Opis

Raširene su u gotovo svim biljnim vrstama, a osobito mnogo ih ima u sirištarama, glavočikama i glavočikama jezičnjačama. Prateće tvari, kao što su sluzi, eterična ulja i trjeslovine često prati gorak okus. Dijelimo ih na terpenske i neterpenske gorke tvari.

Terpenske gorke tvari, npr. iridoidi i sekoiridoidi, potječu od monoterpena. Iz seskviterpena potječu gorke tvari u porodici glavočika. Diterpenske gorke tvari nalaze se u kadulji i u tetrljanu. Kukurbitacini iz bljuštca primjer su triterpenskih gorkih tvari. Neterpenske gorke tvari su gorke tvari hmelja, naranče i limuna, trisaharidni šećer gencianoza i razni alkaloidi.

Raspoznavanje gorka okusa nastaje nadraživanjem receptora za gorčinu na korijenu jezika. U receptorima se nalaze okusne bradavice koje se obnavljaju svakih šest do osam dana.

Odrasla osoba ima oko dvije tisuće okusnih bradavica, a sa starošću se njihov broj smanjuje, pa se stoga smanjuje i osjetljivost okusa. Pušenje, stres, trudnoća i pretjerano korištenje lijekova mijenjaju osjetljivost na gorčinu.

Motoriku i izlučivanje žlijezda probavnog trakta reguliraju reflektorni mehanizmi. Signale od receptora do probavnih žlijezda prenose hormoni probavnog trakta, gastrin, sekretin i drugi.

Gorke tvari u probavnom traktu nemaju nikakav neposredan učinak, osim onog koji se temelji na njihovu gorkom okusu. Preko živčanog sustava refleksno pojačavaju izlučivanje žlijezda slinovnica, te u želucu izlučivanje solne kiseline i pepsina.

Kada dođu u želudac potiču nastanak gastrina koji utječe na izlučivanje probavnih žlijezda, osobito gušterače, te na motoriku želuca i crijeva.

Gorke tvari povećavaju udio iskorištenosti hrane i potiču probavu. Gorke su tvari primjer diferenciranog djelovanja aktivnih tvari biljaka. Kod zdravih osoba gorke tvari jedva primjetno pojačavaju refleksnu sekreciju, dok kod bolesnika izrazito pojačavaju izlučivanje žlijezda.

Za liječenje koristimo gorke tvari u obliku tonika za pojačavanje apetita kod oslabljenosti, anemije, rekonvalescencije i u gerijatriji. Ne prevruć čaj s gorkim tvarima uvijek pijemo najmanje pola sata prije jela manjim gutljajima. Brojni začini koje dodajemo masnoj, teže probavljivoj hrani na jednak način pomažu kod probave.

U narodnoj medicini gorke tvari se koriste i kod povišene temperature. U tom smjeru nije bilo važnijih istraživanja jer na tržištu ima dovoljno sintetičkih lijekova.

Ljekovite biljke koje uz gorke tvari sadržavaju i veće količine eteričnog ulja istodobno utječu i na poboljšano djelovanje jetre i žuči, na ublažavanje grčeva u probavnim organima, te na bolje izlučivanje tekućine.