Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

HIDRASTIS (Hydrastis canadensis Ranunculaceae)


Drugi naziv: kanadska žutika

Hidrastis koji je podrijetlom iz Sjeverne Amerike, kao ljekovitu biljku upotrebljavali su Indijanci iz plemena Cherokee. Biljka pripada porodici žabnjaka, iako izgledom više podsjeća na minijaturnu malinu. Njezina se tamnožuta zadebljala podzemna stabljika (rizom) širi vodoravno, kratka je i debela, te ima mnogobrojne tanke korjenčiće.


Dijelovi za upotrebu


Podzemna stabljika (rizom)

- Podzemna stabljika se uzima u jesen i to od biljaka koje su stare tri ili više godina
- Razreže se na manje dijelove i suši
- Sušena se podzemna stabljika melje u prašak za kapsule ili tekući ekstrakt
- Hidrastis se uglavnom upotrebljava kao tinktura, a može se kombinirati i s drugim biljkama, npr. čudesnim oraščićem (Hamamelis)


Sastojci

Glavni aktivni sastojci podzemne stabljike su alkaloidi, osobito hidrastin i berberin. Hidrastin steže krvne žile i podiže krvni tlak, a berberin napada bakterije i potiče rad imunološkog sustava u organizmu.


Upotreba u liječenju

Hidrastis se odavno upotrebljava u tradicionalnoj medicini za zaustavljanje krvarenja, a propisuje se i u slučajevima krvarenja između menstrualnih ciklusa. Dobro djeluje na cirkulaciju, što ga čini upotrebljivim za liječenje hemoroida, proširenih vena o oteknuća donjih dijelova nogu. U tim slučajevima može se kombinirati s drugim biljkama koje jačaju vene, kao što je to npr. čudesni oraščić (Hamamelis). Hidrastis se propisuje i za liječenje katara, ekcema te kod očnih i ušnih infekcija.

Američki su znanstvenici 1999. godine otkrili da ta biljka povećava stvaranje imunoglobulina, što navješćuje mogućnost jačanja imuniteta organizma. Studije objavljene 2001. godine izvješćuju o antibakterijskom djelovanju berberina, a kineski su znanstvenici otkrili da berberin uspostavlja uobičajeni ritam otkucaja srca, te predložili upotrebu hidrastisa u liječenju srčane aritmije.


Uzgoj

Ovu je biljku teško uzqojiti. Ona treba dobro drenirano tlo bogato humusom, te pa mogućnosti mjesto u šumovitim predjelima.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje tegoba tijekom menstruacije, infekcija u prsima i loše cirkulacije
- Kapsule (540 mg): Uzmite jednu kapsulu tri puta dnevno
- Tinktura: Uzimajte 20 kapi s vodom tri puta dnevno


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Alkaloidi hidrastisa otrovni su u većim količinama
- Nikad ne uzimajte više od dva grama dnevno
- Ne upotrebljavajte hidrastis duže od tri tjedna, a stanka između dvaju razdoblja mora biti dva tjedna
- Preparati hidrastisa ne preporučuju se osobama s visokim krvnim tlakom
- Hidrastis se ne smije davati djeci