Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

IDEALNO ZA MRŠAVLJENJE: POST


Opis

Prekomjerna tjelesna težina je uzrok mnogih kroničnih bolesti i utječe na skraćenje životne dobi. Stoga bi se svatko, tko zbog svoje prekomjerne težine ima fizioloških problema te je time i pod utjecajem psihosocijalnog stresa, trebao obazreti na prirodne načine liječenja. Post je jedan od načina liječenja koji je pod određenim pretpostavkama vrlo djelotvoran.

Prije svega ne treba post shvatiti kao gladovanje, nego kao dobrovoljno suzdržavanje od jela. Osnovni preduvjet posta je da se postavi cilj koji se njime želi postići. Smanjenje tjelesne težine glavni je cilj posta, ali njime se mogu postići i drugi ciljevi koji utječu na zdravlje.

Za vrijeme posta se organi odmaraju. Umaranje organa je uzrok što dolazi do nepravilne izmjene tvari u organizmu, a time i do ugojenosti. Kod odricanja od uzimanja hrane organizam se čisti i mršavi. Svatko bi se trebao odlučiti za određenu vrstu posta: monodijetu, kratku ili dugu nul dijetu.

Pod monodijetom se podrazumijeva da se jednom dnevno jede dok se umjesto ostalih obroka obilnije pije voda ili čajevi.

Kratka nul dijeta (1-4 dana) je izuzetno omiljena jer je dovoljno da se jedan dan u tjednu posti. Time se postiže da se nakon dva do tri dana umanji osjećaj gladi i samim time i potreba za hranom. Za vrijeme posta se ne uzima nikakva hrana nego se troši samo tekućina, tako da se tijekom dana pravilno rasporedi dvije do tri litre tekućine.

Dugu nul dijetu (1-3 tjedna) treba provoditi pod liječničkim nadzorom u mirnoj okolini daleko od stresa i štetnih utjecaja okoline. Potrebno je redovito mjeriti krvni tlak s obzirom da u organizmu dolazi do potpune izmjene tvari.

Ako ste nakon posta uspješno postigli da smanjite svoju tjelesnu težinu, brzo će te se vratiti na svoju staru kilažu, ako ne promijenite svoj stari, nepravilan način prehrane i ako se ne budete pridržavali savjeta za pravilnu prehranu.

Važno je da se nakon posta uzima lagana hrana kako se ne bi želudac naglo opteretio. Najbolje je započeti sa kuhanim povrćem. Tek treći dan se mogu jelovniku dodati lagani mliječni proizvodi te voće i kruh različitih žitarica. Od četvrtog dana se može u jelovnik uvrstiti i jaja, meso i riba, ali se preporučuje kuhano.