Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

KRKAVINA AMERIČKA (Rhamnus purshiana Rhamnaceae)


To vazdazeleno stablo podrijetlom je sa zapadne obale Sjedinjenih Američkih Država, a danas se uzgaja i u istočnoj Africi, gdje vladaju slični suhi i vrući klimatski uvjeti. Naraste do dvanaest metara u visinu, ima ovalne ušiljene listove na kojima se ističu mnogobrojne ravne žile. Plod je crna otrovna bobica s košticom koja sadržava crnu sjemenku. Kora tog stabla je smećkasta i posuta bjelkastim šupljinama.


Dijelovi za upotrebu


Kora

- Kora se prikuplja samo s uzgojenih stabala. Nikad nemojte prikupljati koru sa stabala krkavine koja rastu u divljini. Skupljanje se obavlja tijekom ljeta i to po mogućnosti sa stabala starih tri godine, a zatim se suši
- Svježa kora je otrovna, baš kao i kora njezine bliske rođakinje trušljike (Rhamnus frangula)
- Nakon sušenja i usitnjavanja kora se upotrebljava u oparcima i farmaceutskim preparatima


Sastojci

Aktivni sastojci kore američke krkavine su hidroksiantrakinonski glikozidi, poznatiji pod imenom kaskarozidi, koji posjeduju laksativni učinak.


Upotreba u liječenju

Kora krkavine ima laksativan, odnosno purgativan učinak ovisno o uzetoj količini. Ti su učinci mogući zbog načina na koji biljka utječe na upijanje vode i elektrolita, potičući u isto vrijeme stezanje crijevnog trakta. Kora američke krkavine propisuje se za liječenje simptoma uobičajenog zatvora u probavi, a mora se uzimati točno kako je propisao liječnik.

Kora te biljke može blagotvorno djelovati i u liječenju poremećaja funkcije jetre. Istraživanja kineskih znanstvenika iz 2000. godine pokazala su da glikozid emodin smanjuje razvoj fibroze u jetri štakora.


Uzgoj

Američka krkavina može se razmnožiti iz zrelog sjemena, reznicama mekih stabljika ili grebeničanjem. Tu biljku treba uzgajati u dobro dreniranom tlu na sunčanom ili blago sjenovitom mjestu.


Priprema i doziranje


Kora američke krkavine može se upotrebljavati samo prema uputama liječnika, međutim, iako se neki proizvodi s krkavinom mogu naći u slobodnoj prodaji, preporučuje se savjetovanje s liječnikom ili travarom kako bi se izbjeglo pogoršanje postojećeg stanja.


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Zbog jačine djelovanja i mogućih popratnih pojava krkavina se ne smije upotrebljavati bez liječničke kontrole
- Krkavina nije pogodna za osobe kojima bolovi u crijevima, upala ili zatvor nisu liječnički dijagnosticirani
- Nikad ne uzimajte više preparata nego što je to propisano, a ni u kombinaciji s drugim laksativnim lijekovima
- Ne uzimajte krkavinu duže od osam do deset dana uzastopno
- Produžena upotreba može dovesti do laksativne ovisnosti, bolova u crijevima i neravnoteže elektrolita, te niske razine kalija u krvi
- Krkavinu ne smiju upotrebljavati trudnice i dojilje i djeca mlađa od petnaest godina