Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

KURKUMA (Curcuma longa Zingiberaceae)


Ta se tropska trajnica uzgaja u Aziji, Africi i na otocima karipskog područja (Zapadne lndije). Njezini ušiljeni kopljasti listovi mogu narasti u dužinu i do sedamdeset centimetara. Niski cvatovi rastu iz srednjeg dijela biljke. Podzemna stabljika (rizom) valjkastog oblika, često s prstastim izraslinama, iznutra je intenzivne žutonarančaste boje. Ima oštar, pomalo ljut okus. Samljeven u prah vrlo se često upotrebljava kao začin i boja za hranu.


Dijelovi za upotrebu


Podzemna stabljika (rizom)

- Rizomi se vade tijekom zime kad su u stanju mirovanja, režu se na komade, kuhaju, pa zatim osuše
- U liječenju travama rizom kurkume se uglavnom upotrebljava za pripravljanje prašaka i tinktura, a povremeno i za pravljenje oparaka


Sastojci

Podzemna stabljika sadržava brojne kurkuminoide koji joj daju boju i za koje se zna da djeluju protuupalno, a bogata je i eteričnim uljem.


Upotreba u liječenju

Rizom kurkume koristi se za liječenje slabog teka, probavnih smetnji i viška kiseline u želucu, te problema s jetrom i žučnim mjehurom. Otkrilo se da ima zaštitni učinak na jetru, a eterično ulje je poznato po tome da potiče izlučivanje žuči. Znanstvenici su pokazali da kurkuminoidi mogu imati snažan protuupalni učinak, što objašnjava tradicionalnu upotrebu kurkume u liječenju reumatizma, artritisa, ekcema, astme, psorijaze i drugih upalnih stanja.

Kurkuma pokazuje protubakterijske sposobnosti i svojstva antioksidansa, pa se vjeruje da pomaže u smanjivanju razine kolesterola u krvi i sprječava stvaranje ugrušaka u krvi. Ovo pokazuje da bi ta biljka mogla biti blagotvorna u sprječavanju srčanog udara i otvrdnuća arterija. Postoje dokazi da bi mogla biti korisna i u liječenju smetnji u cirkulaciji i pri menstruaciji.


Uzgoj

Kurkuma se može uzgojiti iz sjemena posijanog u jesen ili pomoću reznica podzemne stabljike u rano ljeto. Najviše voli vlažnu dobro dreniranu zemlju. Budući da je biljci potrebno puno sunca, temperature iznad petnaest stupnjeva i visoka vlažnost zraka, najsigurnije ju je uzgajati u stakleniku u predjelima s umjerenom klimom.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje probavnih smetnji
- Oparak: Stavite jedan gram praška podzemne stabljike u šalicu kipuće vode, pokrijte i ostavite da odstoji pet do deset minuta, procijedite, pijte dvije do četiri šalice dnevno
- Tinktura (1:5 u 70% alkohola): Stavite dvadeset kapi u čašu vode i uzimajte nakon svakog obroka


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte preparate od kurkume za vrijeme trudnoće i dojenja
- Ne upotrebljavajte kurkumu za liječenje problema žučnog mjehura zbog mogućeg začepljenja žučnog kanala
- Preparati ove biljke ne smiju se uzimati istovremeno s lijekovima za sprječavanje grušanja krvi
- Velike količine kurkume mogu nadražiti želudac i izazvati mučninu