Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

LAZARKINJA LJEKOVITA (Asperula odorata (Galium odoratum) Rubiaceae)


Drugi nazivi: jari broć, mirisna broćika, prvijenac

Ljekovita lazarkinja je niska trajnica koja se često može vidjeti u šumama i uz sjenovite prirodne žive ograde gdje dobro uspijeva u hladnoj glinastoj zemlji. Na pršljenovima uspravne stabljike zvjezdasto je smješteno šest do osam jasnozelenih, ovalnih listića. U rano ljeto na vrhovima stabljika pojavljuju se cvatovi nježnih bijelih cvjetova. Oni rađaju sitne zaobljene plodove koji su prekriveni tankim svinutim dlačicama.


Dijelovi za upotrebu


Listovi, stabljike i cvjetovi

- Nadzemni dijelovi se skupljaju kad je biljka u cvatu, tj. tijekom svibnja i lipnja
- Odrezane se biljke vežu u snopove i ostavljaju da se osuše. Tijekom sušenja biljka dobiva profinjenu aromu
- Kad se osuši mirisna se lazarkinja upotrebljava za pripremanje oparaka


Sastojci

Nadzemni dijelovi te biljke sadržavaju kumarine koji imaju smirujući učinak, a osušenoj biljci daju karakterističnu ugodnu aromu. U biljci se nalazi i sastojak s protuupalnim djelovanjem nazvan asperulozid.


Upotreba u liječenju

Budući da kumarini te biljke djeluju protiv grčeva i umirujuće, ona se odavno upotrebljavala u liječenju simptoma nervne uznemirenosti, osobito nesanice i razdražljivosti. Koristi se i protiv probavnih smetnji koje mogu izazvati osjećaj tjeskobe, kao što su to grčevi u želucu, spora probava, nadimanje i povraćanje.

Za lazarkinju se vjeruje da jača krvne žile, pa se upotrebljava i u liječenju proširenih vena i svih popratnih upala. Nedavni pokusi na životinjama potvrdili su blagotvorni učinak lazarkinje u takvim slučajevima. Biljka je poznata i kao učinkoviti dijuretik, a može pomoći i u održavanju zdravlja jetre.


Uzgoj

Lazarkinja najviše voli vlažnu zemlju neutralnog do lužnatog karaktera. Uglavnom se uzimaju biljke koje divlje rastu u prirodi, no može se uzgojiti iz sjemena posijanog potkraj lipnja ili početkom kolovoza. Odaberite sjenovito mjesto.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje nervne uznemirenosti
- Oparak: Stavite deset grama osušenih nadzemnih dijelova biljke i jednu litru kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite, pijte dvije do tri šalice na dan

Za liječenje nesanice
- Oparak: Stavite deset grama osušenih nadzemnih dijelova biljke i jednu litru kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite, pijte jednu šalicu pola sata prije spavanja

Za liječenje grčeva u želucu i probavnih poteškoća
- Oparak: Stavite deset grama osušenih nadzemnih dijelova biljke i jednu litru kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite, pijte dvije do tri šalice na dan


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte preparate od lazarkinje za vrijeme trudnoće i dojenja
- Ne upotrebljavajte lazarkinju ako uzimate lijekove za liječenje poremećaja cirkulacije
- Velike količine mirisne lazarkinje mogu izazvati unutarnje krvarenje