Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

LJUTE TVARI


Opis

Ljute tvari do sada su se rijetko svrstavale u posebnu skupinu, poput gorkih tvari, iako im je skupni učinak bio poznat. S obzirom na kemijsku građu do danas poznate ljute tvari dijelimo na fenolne spojeve (miristicin, elemicin, izoeugenol, asaron, safrol), amide u papru i paprici, ulja gorušice kod krstašica i sulfidne spojeve u raznim vrstama luka.

Kod podraživanja receptora za temperaturu i bol nastaju ljuti okus i osjet. Usto neke aktivne tvari djeluju kao lokalni anestetik, neke nadražuju kožu tako snažno da uzrokuju upalu, a neke djeluju antibiotički i baktericidno.

Ljute tvari potiču izlučivanje sline i refleksnim putem peristaltiku želuca i crijeva. Neke ljute tvari stimuliraju centar za disanje i vazomotorični centar. Kod unutarnje primjene poboljšavaju probavu i rastjeruju vjetrove.

Koristimo ih kod reumatskih i mišićnih bolesti za utrljavanje u kožu. Zbog nadraživanja kože uzrokuju izlučivanje tkivnih hormona pri čemu nastaje primarna upala. Posljedica tog lokalnog nadraživanja je izlučivanje različitih unutarnjih medijatora čiji je učinak poželjan.

Na taj način ljute tvari stimuliraju obrambene mehanizme organizma i pojačavaju nastanak kortikoidnih hormona, čije je djelovanje usmjereno protiv upalnih procesa i bolesti mišića pri najrazličitijim vrstama reumatizma.

Ulja gorušice su glikozidi koji sadržavaju sumpor. U biljkama se nalaze u nehlapivim oblicima. Kod ozljede tkiva iz glikozida pod utjecajem enzima mirozinaze nastaju hlapiva ulja gorušice oštra mirisa i nehlapive tvari oštra mirisa. Pored utjecaja na probavne organe i kožu, hlapiva ulja gorušice djeluju snažno antibakterijski.