Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

LJUBICA MIRISNA (Viola odorata Violaceae)


Drugi nazivi: ljubičica, viola, fijolica

Ta se zeljasta trajnica može pronaći na vlažnim sjenovitim mjestima u većini klimatskih zona diljem svijeta. Naraste u visinu od 10 do 75 centimetara, ima jasnozelene listove koji oblikuju rozetu oko dugačkih i uspravnih stabljika. Mladi listovi su bubrežastog oblika, a kasnije poprimaju poznati srcolik izgled, te dobivaju dlačice. Od kraja veljače do kraja travnja otvaraju se pojedinačni ljubičastoplavi ili bjelkasti cvjetovi koji ispunjavaju zrak poznatim ugodnim mirisom.


Dijelovi za upotrebu


Cijela biljka

- Listovi, cvjetovi i stabljike beru se u proljeće, a zadebljala podzemna stabljika u kolovozu i rujnu
- Mirisna ljubica se upotrebljava za pripremu oparaka, tinktura i sirupa


Sastojci

Mirisna ljubica sadržava fenolne glikozide, saponine, flavonoide i sluzi.


Upotreba u liječenju

Biljka se odavno upotrebljava u liječenju dišnih organa i upale crijeva. Istraživanja su pokazala da sastojci ove biljke djeluju protuupalno i protiv bolova, pomažu pri iskašljavanju, olakšavaju izbacivanje sluzi, smanjuju tjelesnu temperaturu i smiruju bolove. Ta ublažavajuća svojstva primjenjivala su se i u liječenju usnih infekcija, te nekih problema s kožom kao što je npr. ispucala koža.

Nedavna istraživanja ukazuju na mogućnost upotrebe biljke u liječenju raka. Pokazalo se da peptidi iz mirisne ljubice imaju citotoksički učinak, usporavajući ili sprječavajući rast nekih tipova zloćudnih tumora.


Uzgoj

Mirisna ljubica razmnožava se dijeljenjem odrasle biljke ili se uzgaja iz sjemena u proljeće, a može se uzgojiti i iz reznica u jesen. Uspješno raste u vlažnoj dobro dreniranoj zemlji na sunčanom mjestu, no ipak traži nešto sjene tijekom ljetnog razdoblja.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje začepljenosti dišnih puteva
- Oparak: Stavite dva do četiri grama sušenih cvjetova u šalicu kipuće vode, pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta, pijte tri šalice na dan
- Sirup: Ugrijte zajedno 100 grama osušenih cvjetova, 500 grama šećera i 300 ml vode, pustite da provri pa ostavite da se ohladi, uzimajte jednu jušnu žlicu dva do tri puta na dan za vrijeme obroka
- Tinktura (1:4 u 25% alkohola): Uzimajte dvadeset kapi s malo vode tri puta na dan nakon obroka


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje ispucale kože, uključujući i ispucale bradavice na prsima
- Kreme, masti: Nanesite preparat koji sadržava tri posto mirisne ljubice na oboljelo mjesto


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Uzimanje velikih količina pripravaka na osnovi podzemne stabljike mirisne ljubice može izazvati povraćanje