Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

MOKRENJE


Opis

Svaka od sto bilijuna stanica ljudskog tijela živo je biće. Potrebnu hranu i kisik donosi joj krv. Prolazom krvi kroz pluća odstranjuje se iz tijela ugljični dioksid, a prolazom krvi kroz bubrege odstranjuje se mokraćom sve ostalo što je nepotrebno i štetno u organizmu. Lučenje mokraće nije samo izlučivanje suvišne vode i otpadnih tvari iz tijela.

U procesu stvaranja mokraće, bubreg ima i druge bitne funkcije. Bubrezi čuvaju tijelo od suvišnog gubitka tekućine. U normalnom radu ne propuštaju one sastojke krvi koji su potrebni organizmu, npr. bjelančevine, minerale, krvna tjelešca, šećer, održavaju normalan sastav krvi i ostalih tjelesnih tekućina, izlučuju vodu, soli i reguliraju krvni tlak.

Izlučivanjem lužnatih i kiselih tvari bitno utječu na normalnu kiselinsko-lužnatu ravnotežu krvi i tjelesnih tekućina, bez čega nema normalnog rada stanica.

Kada neka osoba mokri znatno češće, gotovo svaki sat ili još češće, ta se pojava naziva polakizurija. Takvo učestalo mokrenje može biti praćeno i mokrenjem velikih količina mokraće. Učestali nagon na mokrenje, čak i više od dvadeset puta dnevno, može biti praćen i mokrenjem umanjene količine mokraće.

Poznato je češće mokrenje zimi zbog izlaganja hladnoći, zbog pijenja alkoholnih pića ili većih količina tekućina, nakon uživanja prave kave ili čaja. Češće mokre nervozne osobe, naročito žene, uglavnom danju. U neurotičara već sama pomisao na mokrenje izaziva potrebu za mokrenjem.

Učestalo mokrenje pojavit će se kod svih onih bolesti koje su praćene pojačanim lučenjem mokraće u bubregu. Trajna je pojava kod šećerne bolesti, kroničnih bolesti bubrega (kronični nefritis) i nekih bolesti mozga. Prolazna je pojava u onih osoba koje uzimaju lijekove za pojačano lučenje mokraće, lijekove uzimaju osobe koje imaju srčane bolesti, visok tlak, tekućinu u trbuhu zbog ciroze jetre.

Upale su najčešći uzrok učestaloga mokrenja koje nije praćeno ukupnim povećanjem izlučene mokraće. Upala mjehura glavni je uzrok tegoba. Osoba koja ima upalu mjehura dobiva jak nagon na mokrenje odmah čim se u mjehuru nakupi i najmanja količina mokraće. To traje i danju i noću.

Nehotično otjecanje mokraće koje se ne može svjesno kontrolirati zove se inkontinencija mokraće. Može biti neprekidno kod gotovo praznog mjehura i povremeno, ako se u mjehuru nalazi veća količina mokraće. Nemogućnost da se mokrenje kontrolira izaziva osjećaj ne samo neugode i manje vrijednosti nego može dovesti do teške duševne potištenosti.

Takve osobe stalno zaudaraju na mokraću koja im oštećuje kožu, te postaje crvena, otečena i bolna. Povremeno nekontrolirano mokre i potpuno zdrave osobe u stanju jačeg stupnja pijanstva, koji put nervozne osobe, naročito žene, zbog povećanja tlaka u trbušnoj šupljini, kašljanja, kihanja, dizanja težih tereta i jakog smijeha. Uzrok je slabost prstenastog mišića koji zatvara izlaz iz mjehura. Prolazna inkontinencija mokraće nerijetko se javlja u žena poslije poroda.

Dugotrajno, kronično nekontrolirano puštanje mokraće uvijek je znak težih poremećaja. Nekontrolirano noćno mokrenje u krevet jedan je od znakova neuroze djeteta. Najkasnije do treće godine života dijete nauči svjesno kontrolirati puštanje mokraće. Od tada je suho i danju i noću. Nekontrolirano nehotično puštanje mokraće poslije treće godine naziva se enureza i može se pojaviti u djece koja su već bila suha.

Mokrenje u krevet smatra se bolešću na nervnoj bazi, dječjom neurozom, koja je praćena neurotskim smetnjama, mucanjem, čupanjem kose i sisanjem prstiju. Mokrenje u krevet samo je svjesna ili podsvjesna reakcija djeteta na sve što ga muči i psihički opterećuje. Mnogo je češći uzrok noćnog mokrenja nepravilan odgoj djeteta.

O otežanom mokrenju bolesnici obično govore onda kada je početak mokrenja otežan. Bolesnik mora čekati izvjesno vrijeme da mokraća poteče, često uz jako napinjanje trbušnih mišića. Uz istu količinu izlučene mokraće, trajanje mokrenja je produženo. Takve smetnje praćene su bolovima i pečenjem. Jedan od najčešćih uzroka takvih smetnji u muškaraca jesu bolesti prostate.

Otežano i bolno mokrenje mogu uzrokovati i ožiljci u mokraćnoj cijevi, koji obično nastaju nakon preboljele gnojne upale mokraćne cijevi. Najčešći je uzrok gonoreja ili triper. Danas su ožiljci vrlo rijetki i nastaju samo onda kada se bolest ne liječi.

Zadržavanje mokraće u mokraćnom mjehuru i nemogućnost voljnog pražnjenja naziva se retencija mokraće. Potpun zastoj mokraće obično nastaje naglo, vrlo često u osoba koje prije toga nisu imale nikakve smetnje.

U starijih ljudi uzrokovan je naglim povećanjem prostate. Pritisak povećane prostate na mokraćnu cijev onemogućuje izlazak mokraće iz mokraćnog mjehura. Prostata se naglo poveća poslije pijenja veće količine vode, alkoholnih pića, nakon uzimanja lijekova koji izazivaju pojačano lučenje. Naročito je opasno pijenje većih količina hladnoga piva ili vina.

Prvi zastoj mokraće može biti ujedno i jedini zastoj. Takve osobe ne moraju imati više nikakvih smetnji. Osim dobroćudnog tumora prostate, slične smetnje mogu izazvati upale prostate i zloćudan tumor, rak prostate.

Zbog krvi boja mokraće postaje svijetlocrvena do tamnocrvena. Krvava mokraća posljedica je bolesti ili povreda bubrega, mokraćnih puteva, dijelom i spolnih organa. Iako je krvava mokraća simptom koji se lako primjećuje, velik broj bolesnika s crvenom mokraćom ne dolazi liječniku.

Mnogi bolesnici uopće ne prepoznaju krvavu mokraću ili ne promatraju njenu boju prilikom mokrenja. Razlog je i poznata činjenica da crvena mokraća ne mora biti uvijek i krvava mokraća. Žene krvavu mokraću povezuju s menstruacijom. Bolesnik se obraća liječniku uglavnom onda kada je crvena mokraća praćena smetnjama mokrenja i jakim bolovima.

Valja znati da su slučajevi s jakim bolovima mnogo bezazleniji od slučajeva kada se krvava mokraća pojavljuje podmuklo, bez drugih popratnih znakova. Zbog bubrežnih kamenaca krv se javlja gotovo redovito uz jače ili slabije grčevite bolove. Krvava je mokraća u tom slučaju samo prolazna i javlja se poslije napada bolova.

Manja količina krvi u mokraći javlja se kod upale bubrega, mokraćnog mjehura, prostate i mokraćne cijevi. Dugotrajno pojavljivanje manjih količina krvi u mokraći, bez drugih smetnji, javlja se kod tuberkuloze i tumora bubrega.