Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

MAĆUHICA DIVLJA (Viola tricolor Violaceae)


Drugi nazivi: šarena ljubičica, modra iskrica, gospina ljubica, sirota

Divlja se maćuhica često može vidjeti tijekom ljeta uz prirodne ograde, te na neobrađenom zemljištu. Obično naraste do visine od oko četrdeset centimetara. Ta zeljasta jednogodišnja biljka ima razgranate stabljike s kopljastim, duboko nazubljenim listovima. Pojedinačni nježni cvijet, koji je obično ljubičaste, žute ili bijele boje, a često i kombinacija tih triju boja, ponosno stoji na vrhu svake dugačke stabljike.


Dijelovi za upotrebu


Cvjetovi, listovi i stabljike

- Nadzemni dijelovi biljke beru se od lipnja do kraja kolovoza i to ujutro prije nego što se cvjetovi otvore
- Nakon kratkog i pažljivog sušenja na mjestu do kojeg ne dopire sunčeva svjetlost, listovi, stabljike i cvjetovi se upotrebljavaju za pripremanje oparaka, prašaka, tinktura, ekstrakata, kapsula i sirupa


Sastojci

U nadzemnim dijelovima divlje maćuhice pronađena je salicilna kiselina i njezini derivati. Prisutne su i sluzi, antocijanozidi, trjeslovine, flavonoidi i peptidi.


Upotreba u liječenju

Protuupalni učinak salicilne kiseline divlje maćuhice čini tu biljku vrlo učinkovitom kad se primjenjuje kao oblog za smirivanje kožnih bolesti, npr. akne, ekcemi, razne bubuljice i perut. Osim toga, divlja maćuhica se može upotrijebiti za liječenje upala izazvanih reumatizmom.

Kod unutarnje upotrebe može liječiti infekcije dišnog sustava, a njezina sluz ima blagotvoran učinak na iskašljavanje. Antocijanozidi i flavonoidi divlje maćuhice pomažu održavanju zdravlja krvnih žila, te pojačavaju cirkulaciju. To je razlog zbog čega se ta biljka često propisuje u liječenju ateroskleroze i bolesti srca.

Uz već spomenuto, divlja maćuhica je poznata kao laksativ i dijuretik koji pomaže u uklanjanju otrova i liječi infekcije mokraćnog trakta. Trjeslovine imaju sposobnost jačanja otpornosti na bolesti, a nedavna istraživanja su pokazala da peptidi divlje maćuhice mogu pomoći u suzbijanju infekcija.


Uzgoj

Divljoj maćuhici odgovara gotovo svaka vrsta dobro dreniranog tla. Posijte sjeme u proljeće na sunčano ili blago zasjenjeno mjesto. U krajevima s blagom klimom ta se maćuhica uzgaja kao trajnica kratkog vijeka.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje ekcema, bubuljica, akni i svrbeža kože na nervnoj bazi
- Oparak: Stavite 1,5 grama mješavine osušenih cvjetova, listova i stabljika u šalicu kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite, pijte tri puta na dan između obroka
- Prašak: Uzimajte jedan do dva grama na dan podijeljeno u tri doze, svaku dozu uzmite neposredno prije glavnih obroka
- Suhi ekstrakt: Uzimajte 200 do 400 mg na dan podijeljeno u tri doze, svaku dozu uzmite neposredno prije glavnih obroka
- Tinktura (1:4 u 25% alkohola): Uzimajte dvadeset kapis vodom tri puta na dan nakon obroka


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje akni i peruti (osobito kod djece)
- Oblog: Stavite dvadeset do trideset svježih cvjetova u pola litre kipuće vode, ostavite da odstoji petnaest minuta, procijedite, nanosite oblog na oboljela mjesta ujutro i navečer


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Nikad ne primjenjujte divlju maćuhicu za unutarnju upotrebu kad je riječ o maloj djeci
- Sirova ili nedovoljno osušena divlja maćuhica može biti blago otrovna, pa je nemojte upotrebljavati
- Pretjerana upotreba preparata ove biljke može izazvati štetne reakcije na koži