Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

MUŠKATNI ORAH (Myristica fragrans Myristicaceae)


Drugi nazivi: morski oraščić, muskat, macis

Stablo muškatnog oraha raste u tropskim zemljama, osobito u Brazilu, Indoneziji, te na Karipskom otočju, a naraste u visinu do dvadeset metara. Ima vazdazelene blistave listove, a nježni cvatovi žutih cvjetova pojavljuju se tek pošto stablo navrši sedam godina. Mesnati blijedožuti plodovi sadržavaju po jedno krupno sjeme orah koji je okružen najprije tvrdom drvenastom ljuskom, a zatim i crvenom ili narančastom opnom.


Dijelovi za upotrebu


Sjemenke (orasi)

- Plodovi se najčešće beru u srpnju i kolovozu, a zatim se vade sjemenke
- Pomoću pare iz sjemenaka se dobiva osam do petnaest posto eteričnog ulja zajedno s maslacem muškatnog oraha koji se upotrebljava u kozmetičkoj industriji


Sastojci

Eterično ulje muškatnog oraha ima oštar okus i papreni miris, a sastoji se uglavnom od kamfena i pinena, te nešto malo miristicina koji je otrovan.


Upotreba u liječenju

Premda eterično ulje muškatnog oraha ima reputaciju afrodizijaka i sredstva za jačanje, vrlo se rijetko upotrebljava za te svrhe zbog otrovnog sastojka miristicina. Ustvari, u cijelosti se koristi za vanjsku upotrebu i to kao protuupalni lijek za bolove u zglobovima, ozljede mišića, reumatizam i upale tetiva (tendinitisa). Indijski su znanstvenici pokazali da eterično ulje te biljke može pomoći u snižavanju razine kolesterola u krvi, te za smanjivanje masnih naslaga oko jetre, srca i u aorti.

Osim toga otkrića, nigerijski su pokusi pokazali da eterično ulje muškatnog oraha može spriječiti nastajanje krvnih ugrušaka. Sve to dokazuje da muškatni orah može biti koristan u zaštiti od začepljenja i otvrdnjavanja arterija i s time povezanih problema srca i cirkulacije. Pokusi su također pokazali da muškatni orah može smanjiti štetni kolesterol. Jedan od razloga zbog čega se muškatni orah upotrebljava kao začin je to što on potiče probavu, a klinička su ispitivanja otkrila da pomaže i u liječenju proljeva.


Uzgoj

Uzgaja se iz sjemena kao ono dozrije ili drvenastim reznicama na kraju razdoblja rasta. Traži bogatu i dobro dreniranu pjeskovitu zemlju, a najbolje ga je uzgajati u grijanom stakleniku u kojem je najniža temperatura izmežu petnaest i osamnaest stupnjeva, te visoka vlažnost zraka.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje bolova u zglobovima, ozljeda mišića, reumatizma i upale tetiva
- Eterično ulje: Razblažite ga tako da stavite tri kapi eteričnog ulja u 50 ml temeljnog ulja, nanosite izravno na oboljela mjesta do tri puta na dan ili ga dodajte u dnevnu kupku


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Eterično ulje muškatnog oraha se nikad ne smije koristiti za unutarnju upotrebu jer je miristicin u ulju otrovan i može uzrokovati vrtoglavicu, glavobolje i halucinacije, a i nadražuje probavni sustav
- Izvana se ulje muškatnog oraha smije upotrebljavati samo povremeno u kratkom razdoblju jer može nadražiti kožu
- Za unutarnju upotrebu obavezno se savjetujte s liječnikom