Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

ODOLJEN (Valeriana officinalis Valerianaceae)


Drugi nazivi: odolin, macina trava, valerijana

Ta se zeljasta trajnica može naći diljem Europe i sjevernog dijela Azije. Voli vlažna mjesta, no preživjet će i na suhom zemljištu. Uspravna izbrazdana stabljika može narasti do visine od dva metra, a u njezinu podnožju listovi oblikuju rozetu. Tijekom ljetnog razdoblja na vrhovima stabljika pojavljuju se kišobranasti cvatovi bijelih, crvenih ili ružičastih cvjetova.


Dijelovi za upotrebu


Podzemna stabljika (rizom)

- U jesen se vade podzemne stabljike biljaka starije od dvije godine
- Nakon pranja rizomi se suše na niskoj temperaturi kako bi se sačuvali njihovi aktivni sastojci
- Osušeni rizomi se upotrebljavaju za pripravljanje prašaka, suhih ekstrakata, vodenih ili alkoholnih ekstrakata, disperznih otopina (suspenzija) i otopina za piće


Sastojci

Glavni sastojci odoljena su valepotriati, valerenska kiselina i valeranon koji ima umirujući učinak i smiruje sluznice. Tu je i gama-amino-butirinska kiselina (GABA) koja može zaustaviti prijenos signala u mozgu.


Upotreba u liječenju

Odoljen je jedan od najpoznatijih biljnih lijekova za smirivanje, pa se vrlo često propisuje kako odraslima, tako i djeci kao lijek za manje nervne poremećaje i probleme sa spavanjem. Zbog toga je odoljen bio predmetom mnogih ispitivanja i analiza diljem svijeta koje su potvrdile smirujuće i antispazmatsko djelovanje valepotriata i valerenske kiseline te biljke. Njegovo antispazmatsko djelovanje moglo bi se iskoristiti za snižavanje krvnog tlaka.

Nedavna klinička ispitivanja provedena u Brazilu jasno su pokazala da odoljen nije samo vrlo učinkovit u liječenju nesanice nego da može poboljšati i kvalitetu spavanja. Uz već spomenuto, ekstrakti te biljke pokazuju velike mogućnosti u liječenju poremećaja izazvanih velikom tjeskobom i zabrinutošću.


Uzgoj

Ljekoviti odoljen se može uzgojiti iz sjemena u travnju ili reznicama rizoma u kasno ljeto. Najbolje uspijeva u vlažnoj bogatoj zemlji po mogućnosti na sunčanom ili blago zasjenjenom položaju.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje manjih nervnih poremećaja i poteškoća sa spavanjem
- Kapsule (240 mg praška): Uzimajte jednu do dvije kapsule na dan, ako liječite poteškoće sa spavanjem uzmite ih jedan do dva sata prije spavanja
- Kapsule (50 - 100 mg suhog ekstrakta): Uzimajte po dvije kapsule tri puta na dan
- Tekući ekstrakt 1:1 u 60% alkohola): Uzimajte 0,3 do 1 ml tekućeg ekstrakta tri puta na dan


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne uzimajte preparate odoljena za vrijeme trudnoće i dojenja
- Odoljen se nikad ne smije uzimati zajedno s drugim lijekovima koji imaju smirujući učinak
- Kad uzmete preparat odoljena najmanje dva sata nemojte voziti ili raditi bilo koji drugi posao kod kojeg pomanjkanje koncentracije može imati opasne posljedice