Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

PRIRODNE METODE LIJEČENJA


Opis

Ove stranice su više savjetnik i putokaz za uvid u alternativne, prirodne postupke liječenja, kako biste sami poduzeli određene mjere za sprječavanje oboljenja podržavanje terapija. Kako je paleta terapeutskih mogućnosti vrlo široka da ih nije moguće sve primjeniti, pa ih zato ni ne opisujemo sve detaljno, stoga je preporučljivo da se odlučite za onu koja se najviše koristi. Ukoliko ste se odlučili za "tehničku" metodu (shiatsu masažu ili akupresuru) preporučujemo vam da nabavite stručnu literaturu i savjete stručnjaka prije nego započnete s terapijom.

U nastavku navodimo stare metode samopomoći i prirodne postupke liječenja koji se mogu izvesti bez ičije pomoći:

Oblozi

Stari domaći lijek za skidanje povišene temperature je omatanje stopala i zglobova u hladne obloge preko kojih navučete vunene čarape

Hladni oblozi - djelotvorni su kod poremećaja probave kao i kod svih drugih vrsta oboljenja i sastoje se od dva sloja platna; prvo platno, po mogućnosti od lana, uronite u hladnu vodu i dobro ga iscijedite, te njime omotajte bolno mjesto, pa preko njega stavite suhu vunenu krpu (ni u kom slučaju od sintetike) i fiksirajte sigurnosnom iglom.

Piznic oblog - sastoji se od tri platna: od malog lanenog ili pamučnog platna uronjenog u hladnu vodu (5-10 stupnjeva celzija) i dobro iscijeđenog koje se stavi na bolno mjesto, pa preko njega dolazi suho laneno platno, a preko njega vuneni oblog ili deka. Čim se donja platna ugriju, skidaju se i postupak se ponavlja. Preporuča se oboljeli dio tijela istrljati suhim platnom. Piznic oblog se često upotrebljava kod upale grla, čira na želucu, bronhitisa itd.

Topli oblozi - stavljaju se kao i hladni, a temperatura vode treba iznositi točno 50 stupnjeva celzija. Čim osjećaj topline popusti promijenite oblog. Tople obloge primjenjujte kod bolova u trbuhu, bolova jetre, žučnih oboljenja, upale mjehura itd.

Omoti

Omoti su u stvari oblozi sa dodacima kao što su glina, blato, mulj, močvarno blato, treset, fango. Prednost ovih dodataka je u tome što duže zadržavaju toplinu nego voda, te imaju produženo djelovanje. Ovi dodaci se mješaju sa čajem tako da se dobije kašasta smjesa koja se ravnomjerno nanese na platno u deblini od 5 mm. Korištenje ovih obloga se preporuča kod upale mišića i upale zglobova.

Oblog od senfa (1 žlica senfa, 1 žlica brašna, 1 bjelanjak ili ulje od senfa i malo vode) - ako bolujete od bronhitisa, astme ili imate jak kašalj blago nanesite na prsa, te ga držite oko 25 minuta.

Oblog od sira (punomasni, pasirani sir) - primjenjuje se kod prehlada tako da se tanki sloj nanese na prsa. Primjenjuje se i protiv bolova u leđima tako da ga nanesete u tankom sloju u predjelu bubrega.

Oblog od krumpira - naribani prijesni krumpir ili pire krumpir, ovisno da li ste se odlučili za hladni ili topli oblog, se pomiješa sa malo mlijeka i nanosi u tankom sloju, a primjenjuje se kod upale zglobova, grčeva u predjelu trbuha, grčevitih probavnih smetnji, začepljenja, lumbaga, kožnih oboljenja i upale grla.

Oblog od trine - protiv bolova u leđima i reume.

Oblog od lista kelja - protiv upala i iščašenja

Savjetujemo vam da gore navedene dodatke miješate sa čajem od ljekovitog bilja onih biljaka čija su djelovanja i svohjstva poznata

Inhalacija ili parenje

Inhalacija je jedna od najstarijih metoda domaćeg liječenjakoja se koristi kod upale i pročišćavanja dišnih puteva. Uređaj za inhalaciju se može kupiti u ljekarnama, ali umjesto njega vam je dovoljna jedna posuda i ručnik. U litru ključale vode stavite sol, kamilicu, majčinu dušicu, komorač, kadulju ili eterična ulja i nemojte previše dozirati. Sa ručnikom preko glave se nagnite nad posudu i duboko preko nosa udišite paru. Nakon toga se umijte hladnom vodom.

Crvena i plava svjetlost

Crveno svjetlo - stvara intenzivnu toplinu koja, usmjerena na određeni dio tijela, potiče bolju prokrvljenost i djeluje ljekovito, posebno ako se radi o kroničnim upalama, reumi i upali mišića. Korištenje je vrlo jednostavno, jer vam je potrebna samo crvena žarulja. Pripazite na udaljenost žarulje od tijela.

Plavo svjetlo - koristi se isto kao i crveno samo što ono stvara intenzivnu hladnoću, te djeluje kao hladni oblog.

Liječenje hladnoćom i toplinom

Hladni sprejevi kojima se lake ozljede na sportskim terenima privremeno ublažuju su svima poznati. Pothlađivanjem se ublažuju bolovi uslijed upala, uganuća, unutanjih ozljeda izazvanih udarcem i istegnuća. Bol umiruje i tekuća hladna voda kao i led. Ledeni oblog koristite kod uboda insekata, te kod krvarenja iz nosa (oblog stavite na zatiljak). Liječenje hladnoćom se ne preporuča osobama koje su alergične na hladnoću

Pod liječenjem toplinom odmah se podrazumijeva poznati "termofor" kojeg uvijek primjenjujemo kod prehlada, lumbaga i grčeva u trbuhu. Parenje u sauni utječe na bolju prokrvljenost i suzbijanje prehlade, te bi tu metodu trebalo redovito primjenjivati.

Liječenje mokrim oblozima i trljanje

Liječenje mokrim oblozima ima djelovanje kao i suho trljanje, poboljšava prokrvljenost, osvježava kožu i opušta mišiće. Sa mokrom krpom ili manjim ručnikom trljajte tijelo u pravcu srca dok vam koža ne postane blago rozasta. Ručnik možete namočiti u hladnu ili toplu vodu, ovisno o reakciji tijela na hladnoću ili toplinu.

Trljanjem utječete na pravilnu izmjenu tvari u organizmu, metabolizam i bolju prokrvljenost. Masirajte uvijek u pravcu srca, a dijelove na kojima su vam proširene vene trljajte veoma lagano i oprezno. Za leđa koristite vrpcu za masažu.

Pranje

Tijelo trljajte spužvom dugim kružnim pokretima s time da trljanje počnete od ekstremiteta u pravcu srca. Trljanje tijela ne preporuča se onim osobama čije zdravlje nije dovoljno stabilno za kupku naizmjenično hladnom i toplom vodom. Vodi možete dodati malo voćnog octa ili biljnih ekstrakata (ružmarin ili kamilica). Pranje čitavog tijela ne bi trebalo trajati duže od petnaest minuta.

Klistiranje

Poznat je štetan utjecaj sredstava za čišćenje crijeva na krvotok i živčani sustav. Kod zatvora je najprilagođeniji klistir jer bez nepotrebnih kontraindikacija izaziva podražaj pražnjenja. Nečistoće i talog na crijevima dovode do gnjiljenja i stvaranja otrovnih tvari koje, kada dođu u krv, uzrokuju mnoge bolesti, od alergije i oboljenja jetre do artritisa i reume.

Manje je poznata djelotvornost klistiranja koja se upotrebljava protiv prehlada jer uslijed njega se smanjuje tjelesna temperatura, ublažava glavobolja i djeluje opuštajuće za čitav organizam. Za klistiranje koristite litru mlake vode kojoj dodajte kuhinjsku žlicu soli, čaj od kamilice i glicerin (kod začepljenja) ili sok od dvije iscijeđene češnjice češnjaka (kod čišćenja crijeva).