Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

PAPAJA (Carica papaya Caricaceae)


Drugi nazivi: dinjavka, melonka

Papaju karakterizira dugačko vitko deblo na čijem se vrhu nalazi gomila listova. Uspijeva u mnogim tropskim krajevima, a naraste od tri do deset metara u visinu. Zelenkasti muški cvjetovi su sitni i skupljeni u cvatove ispod listova. Ženski su cvjetovi krupniji, pojedinačni ili po dva do tri zajedno, a smješteni su prema vrhu biljke. Plod, koji se također naziva papaja, krupan je, a kad sazrije, ima žuto meso. Može imati dvadeset do trideset centimetara u promjeru, a težiti i do pet kilograma.


Dijelovi za upotrebu


Sok ploda

- Sok se skuplja iz nedozrelih plodova dok su još uvijek na stablu i to tehnikom zarezivanja
- Sok je bijele boje i treba ga sušiti na suncu na otvorenom prostoru
- Osušeni sok je smeđe boje, a miriše poput mesnog ekstrakta
- Iz svakog ploda može se izvaditi oko deset grama svježeg soka, od čega će se dobiti do dva grama sušenog papaina u obliku praška, koji se upotrebljava za pravljenje tableta, kapsula i eliksira i kao sastavni dio različitih farmaceutskih proizvoda


Sastojci

Sok papaje sadržava mješavinu enzima koji imaju proteolitsko djelovanje (sposobnost razgradnje proteina). To su papain, himopapain i papaja-proteinazis.


Upotreba u liječenju

Osim što djeluje smirujuće i ublažavajuće na probavni sustav, papain uništava parazite u želucu. Njegovi proteolitski enzimi pomažu želucu u razgradnji bjelančevina. Papaja se upotrebljava za liječenje želuca i gušterače, nadimanja u crijevima i mučnina izazvanih napadajima migrene.

Upotrebljava se i protiv različitih nametnika u crijevima, kao što su crvi, gliste i slično, no i za razne probleme vezane za krvne žile poput proširenih vena, hemoroida i čireva. Talijanski pokusi provedeni 1996. godine pokazali su antigljivično djelovanje soka papaje na mikrob Candida albicans koji je uzročnik upale usne sluznice.

U vanjskoj upotrebi papaja djeluje protiv zadržavanja vode u tkivu, a blagotvorna je i u liječenju oteklina, čireva i ozljeda. Klinička ispitivanja provedena 1969. godine otkrila su da papaja ima i protuupalna svojstva koja mogu pomoći bolesnicima kod oporavka od operativnih zahvata ili ozljeda. Cvjetovi se mogu upotrijebiti za pripremanje oparaka koji mogu smiriti kašalj, grlo i glasnice.


Uzgoj

Papaja se može uzgojiti iz sjemena posijanog u proljeće u vlažno i bogato tlo. Biljka treba puno topline i sunca i ne podnosi mraz, pa se u predjelima s umjerenom klimom uzgaja u zatvorenom prostoru.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje bolesti probavnog trakta
- Tablete: Uzimajte kako je naznačeno u uputama za upotrebu


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje ozljeda
- Svježi plod ili sok: Nanosite na oboljelo mjesto dva do tri puta dnevno, a najduže do tjedan dana


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne uzimajte papaju za vrijeme trudnoće i dojenja
- Ne upotrebljavajte pripravke papaje ako uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi
- Papaja može uzrokovati alergijske reakcije kod osjetljivih osoba
- Injekcije papaina mogu uzrokovati opasne, pa i smrtonosne alergijske reakcije
- Treba izbjegavati produženu upotrebu preparata papaje