Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

RIBIZ CRNI (Ribes nigrum Grossulariaceae)


Drugi nazivi: grozdić

Zbog svojih slatkih crnih bobica, ta se biljka uzgaja u cijeloj Europi, osim u njezinim najsjevernijim dijelovima. Ribiz je listopadni grm koji naraste do visine od stotrideset centimetara. Njegovi aromatični listovi grubo su nazubljeni, a s donje strane imaju žlijezde koje sadržavaju žuto ulje. Sitni zeleni cvjetovi u proljeće oblikuju opuštene viseće grozdove. Cvjetovi donose jestive bobice slatkasta mirisa.


Dijelovi za upotrebu


Plodovi i listovi

- Listovi se beru tijekom travnja i svibnja prije početka cvatnje
- Bobice se beru tijekom ljeta kad dozriju, te se vrlo oprezno suše jer brzo trunu
- Crni ribiz se upotrebljava kao oparak, ekstrakt ili prašak
- Bobice i listovi služe i za davanje okusa brojnim farmaceutskim preparatima


Sastojci

Bobice crnog ribiza bogate su šećerima i organskim kiselinama, sadržavaju polifenole, osobito flavonoide i antocijanine koji blagotvorno djeluju na vene. Listovi imaju malen postotak eteričnog ulja i flavonoida. Antocijanini i flavonoidi su razlog što crni ribiz ima protuupalna svojstva i sposobnost zaštite krvnih žila.


Upotreba u liječenju

Crni ribiz se odavno upotrebljava za liječenje reumatizma, a njegovi protuupalni učinci dokazani su ispitivanjem. Američki su istraživači 1994. godine otkrili da bi ulje od sjemenki crnog ribiza moglo uspješno poslužiti u liječenju reumatoidnog artritisa. Škotska istraživanja obavljena dvanaest godina prije pokazala su da ulje sjemenaka crnog ribiza može pomoći u liječenju upalnih procesa. U liječenju reumatskih bolova ulje se može upotrebljavati u kombinaciji s drugim ljekovitim biljkama, npr. s vrbom i harpagofitom.

Crni ribiz se može upotrijebiti i kao vodica za ispiranje usta u slučaju krvarenja zubnog mesa ili za grgljanje kod upale usta ili grla. Ispitivanja su pokazala da crni ribiz djeluje na kapilare dajući im elastičnost i snagu, pa se plodovi često propisuju za liječenje bolesti vena i arterija, primjerice kad proširenja vena. Nadalje, ta je biljka sastavni dio mnogih lijekova koji poboljšavaju cirkulaciju krvi u venama sprječavajući njihovo širenje. Upale, osobito one mokraćnog sustava, mogu se liječiti crnim ribizom. Pokusi iz 1976. godine pokazali su da antocijanini iz bobica usporavaju razvoj bakterija, a japanski su istraživači 2000. godine otkrili da ti antocijanini imaju antivirusni učinak na virus gripe. Bobice su bogate i vitaminom C koji pomaže tijelu u borbi protiv infekcija.


Uzgoj

Posadite biljku u dobro dreniranu glinastu zemlju na sunčano ili lagano zasjenjeno mjesto.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje bolesti vena i arterija, infekcija mokraćnih puteva i reumatskih bolova
- Oparak: Stavite pet grama osušenih listova u jednu litru kipuće vode, ostavite da odstoji pet minuta, procijedite, pijte dvije do tri šalice dnevno
- Kapsule (340 mg praška od listova zajedno s harpagofitom i vrbom): Uzimajte dvije kapsule tri puta na dan
- Ekstrakt lista (kombiniran s peumusom i brezom): Stavite petnaest do trideset kapi u čašu vode, uzimajte dva do tri puta dnevno


Upozorenja

- Ne uzimajte crni ribiz zajedno s harpagofitom ako imate čir na želucu ili dvanaestercu
- Kod uzimanja terapijskih doza nisu zabilježeni nikakvi štetni učinci