Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

SERENOA (Serenoa repens Palmae)


Niska biljka iz porodice palmi podrijetlom je iz Južne Amerike. Indijanci starosjedioci i prvi američki doseljenici upotrebljavali su plodove te biljke za liječenje genitalnih i urinarnih problema. Njihov ljekoviti učinak na izlaz iz mokraćnog mjehura kod muškaraca, te na prostatu bio je toliko blagotvoran da je biljka postala poznata pod imenom "biljka-kateter". Plodovi su ovalne, mesnate, ljubičastocrne bobice.


Dijelovi za upotrebu


Plodovi

- Bobice se beru u jesen kad dozriju
- Upotrebljavaju se za pripremanje tinktura i različitih farmaceutskih proizvoda


Sastojci

Aktivni sastojci te biljke su lako hlapljivo ulje, steroidal, saponini, trjeslovine, flavonoidi, masne kiseline i polisaharidi. Serenoa djeluje kao sredstvo za jačanje i jedan je od rijetkih biljnih lijekova za koje se smatra da jačaju i obnavljaju tkiva u organizmu.


Upotreba u liječenju

Ekstrakti te biljke propisuju se za liječenje dobroćudnog oticanja prostate sve do trenutka kad toliko natekne da je potrebna operacija. Francuski su znanstvenici 1996. godine pokazali učinkovitost biljke na smanjivanju dobroćudnog oticanja prostate. Riječ je o sprječavanju pretvaranja testosterona u dihidrotestosteron, hormon za koji se vjeruje da uzrokuje razmnožavanje stanica u prostati, što dovodi do njezinog povećavanja.

Tijekom kliničkih pokusa provedenih posljednjih dvadeset godina, pokazalo se da su muškarci koji su uzimali tu biljku osjećali manju potrebu za mokrenjem, rjeđe su noću trebali mokriti i imali su jači mlaz pri mokrenju. Istraživanja ukazuju na činjenicu da konvencionalno propisivani lijek bolje djeluje na povećanje istjecanja mokraće i smanjivanje veličine prostate, a serenoa smanjuje probleme spolnog nagona.

Biljka potiče tek i poboljšava probavu, te predstavlja koristan dodatak osobama za vrijeme oporavka. Serenoa ima i hormonalni učinak, pa su žene upotrebljavale njezine pripravke za povećanje grudi i više mlijeka u njima. Također se serenoa propisivala kod ograničene spolne sposobnosti i impotencije.


Uzgoj

Serenoa ne podnosi temperature ispod deset stupnjeva, pa je zbog toga treba uzgajati u zatvorenom, odnosno u grijanom stakleniku.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje dobroćudnog povećanja prostate
- Oparak: Stavite dva do četiri grama osušene biljke u šalicu kipuće vode, pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta, pijte tri šalice na dan


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte pripravke ove biljke za vrijeme trudnoće i dojenja
- Ne upotrebljavajte pripravke serenoe ako uzimate lijekove za prostatu ili bilo koje sredstvo protiv grušanja krvi
- Budući da serenoa ima hormonalni učinak može biti u neskladu s oralnim kontracepcijskim sredstvima i hormonskim terapijama