Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

SMOKVA (Ficus carica Moraceae)


Često spominjana u Bibliji, stabla smokve mogu se naći diljem mediteranskog područja. Sportaši u staroj Grčkoj pohlepno su gutali smokve vjerujući da one povećavaju brzinu, snagu i izdržljivost organizma. Ovo listopadno stablo može narasti do visine od dvanaest metara. Ima krupne režnjaste listove i sitne gotovo neprimjetne cvjetove koji nakon oplodnje rađaju dobro poznate zelene mesnate plodove, smokve.


Dijelovi za upotrebu


Plodovi, listovi i sok

- Plodovi i listovi se upotrebljavaju u tinkturama i uvarcima
- Voće se jede sirovo ili sušeno
- Sirup od smokve upotrebljava se kao blago sredstvo za otvaranje (laksativ)


Sastojci

Svježe zrele smokve sadržavaju i do pedeset posto šećera. U smokvama se također nalaze i flavonoidi koji imaju protuupalni učinak. Kumarini u listovima su aromatski sastojci koji pomažu probavi, a imaju i antiseptičko djelovanje. To su bergapten i psoralen koji imaju i fotosenzitivna svojstva.


Upotreba u liječenju

Ljudi već tisućljećima jedu te plodove pune sladora. Upravo slador i vlakna daju smokvama nadaleko poznat laksativni učinak. Flavonoidi i kumarini u plodovima i listovima omogućuju smokvi njezin probavni, olakšavajući učinak. Smokva pomaže i u liječenju upale sluznice u nosu i grlu, te u uklanjanju otrova. Konzumiranje plodova može olakšati kašljanje, upalu grla i bolove uzrokovane raznim upalnim procesima.

Istraživanjem se proučavala upotreba smokve u liječenju dijabetesa. Španjolsko kliničko ispitivanje objavljeno 1998. godine, pokazalo je da su osobe oboljele od šećerne bolesti tipa 1, uzimajući oparak od smokvinih listova, imale nakon obroka smanjenu razinu šećera u krvi. U tradicionalnoj medicini, mliječni sok smokvina stabla koristio se u vanjskoj upotrebi za ublažavanje slabijih bolova, svrbeža i uboda kukaca, te za uklanjanje bradavica. Međutim, sok može opeći kožu i uzrokovati plikove, pa ga treba oprezno upotrebljavati.


Uzgoj

Neke vrste smokve uspješno rastu uza zidove okrenute prema jugu. Posadite kupljena mlada stabla ili uzgojite smokve iz reznica u dobro dreniranom neutralnom do lužnatom tlu.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje začepljenja nosnica, bronhijalno hripanje i teško disanje u prsima
- Oparak: Stavite osamdeset do sto grama suhih smokava u litru kipuće vode, ostavite da odstoji dvadeset minuta, procijedite, pijte isti dan
- Tinktura: Uzimajte pedeset kapi u čaši vode dva puta na dan

Za liječenje zatvora
- Sirup od smokava: Uzimajte prema uputama, pogodno za djecu


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje kašlja
- Uvarak: Pripremite oparak i grgljajte dva puta na dan


Upozorenja

- Do sada nisu prijavljene nikakve neugodne ili opasne popratne pojave
- Pripravke od smokve držite podalje od sunčeva svjetla jer kumarini mogu prouzročiti fotosenzitivne reakcije
- Ne primjenjute sok od smokve za unutarnju upotrebu
- Ne zaboravite da je smokva laksativno sredstvo