Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

STOLISNIK (Achillea millefolium Compositae/Asteraceae)


Drugi nazivi: obični stolisnik, hajdučka trava, kunica, ranjenik, jutrocel, kostrijet

Stolisnik je europskog podrijetla, a raste u škrtom tlu na tratinama i uz seoske puteve. Njezini tanki tamnozeleni listovi razdijeljeni su u mnogo dijelova, što se vidi ne samo u latinskom (millefolium = "tisućulisni") nego i u narodnom nazivu biljke. Plosnati cvatovi rastavljeni od mnogobrojnih sitnih bijelih ili ponekad ružičastih cvjetova pojavljuju se tijekom ljeta.


Dijelovi za upotrebu


Cvatovi, zeljasti dijelovi biljke i sjeme

- Biljka se bere odmah pošto procvate i to od lipnja pa do listopada
- Stolisnik se najčešće suši za pripremu oparaka, no može se upotrebljavati i svjež, a dolazi i u obliku tekućeg ekstrakta, tinkture ili praška


Sastojci

Cvjetovi sadržavaju od 0,2 do 0,5 posto eteričnog ulja, a listovi od 0,02 do 0,07 posto ulja. Eterično ulje sadržava seskviterpene, posebno azulen i ahilin, koji imaju protuupalna svojstva. Prisutni su i flavonoidi, također nositelji antiupalnih svojstava, te trjeslovine, alkaloidi i gorke tvari.


Upotreba u liječenju

Zbog svojih mnogobrojnih aktivnih sastojaka obični stolisnik ima široku primjenu u liječenju. Eterično ulje te biljke ima više svojstava: djeluje umirujuće na grčenje mišića, omogućuje ispuštanje plinova iz organizma, djeluje protuupalno, te uništava gliste u crijevima. Istraživanja na životinjama objavljena 1982. godine, ustanovila su da protuupalno djeluje sastojak biljke poznat kao azulen. Za isti je sastojak ustanovljeno da ima i protubakterijsko djelovanje, što je objavljeno 1986. godine. Stolisnik se obično upotrebljava za smirivanje probavnih smetnji, kao što su želučane bolesti, upale stijenki crijeva, zatvor i nadutost.

U vanjskoj upotrebi, zahvaljujući protuupalnim svojstvima, stolisnik smiruje reumatske bolove i bolove kod hemoroida. Upotrebljava se i za liječenje infekcija usne šupljine, konjuktivitisa, ekcema i drugih stanja uključujući i groznice. Obični stolisnik djeluje i kao dijuretik, smanjuje krvni tlak, a pomaže i u liječenju bolesti povezanih s trombozom, te abnormalno visokog tlaka u arterijama. Ta se biljka može koristiti i u slučajevima infekcija u mokraćnom traktu.

Tradicionalno se stolisnik upotrebljavao za smirivanje grčeva maternice kod menstruacije i porođaja. Kad se redovito uzima u malim količinama može pomoći u reguliranju menstrualnog ciklusa, pogotovo u slučajevima kad je menstruacija rijetka ili neredovita. Biljka se upotrebljava i za razgrađivanje sluzi, te liječenje dišnih puteva. Uz već spomenuto, stolisnik čisti masnu kožu, pa se često nalazi u kozmetičkim proizvodima.


Uzgoj

Uzgajajte obični stolisnik u dobro dreniranoj zemlji na sunčanom položaju.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje probavnih smetnji
- Oparak: Stavite čajnu žličicu osušene biljke u 250 ml kipuće vode, ostavite da odstoji pet minuta, procijedite, pijte tri do četiri šalice na dan
- Tekući ekstrakt: Uzimajte do 2 ml tri puta na dan


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje bolova maternice
- Sjedeća kupka: Stavite sto grama osušene biljke u dvadeset litara vruće vode


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte preparate stolisnika za vrijeme trudnoće i dojenja
- Velike količine stolisnika mogu uzrokovati vrtoglavice i glavobolje
- Obični stolisnik može izazvati alergiju na dodir
- Kad uzimate stolisnik ne izlažite se suncu jer može doći do pojave fotosenzitivnosti