Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

VINOVA LOZA (Vitis vinifera Vitaceae)


Drugi nazivi: vinska loza, vinja loza

Tisućama godina vinova je loza davala voće, vino i biljne lijekove. Ona nosi cvatove mirisnih blijedozelenih cvjetova koji rađaju bobe skupljene u grozdovima. Svaka boba ima u sebi četiri sjemenke. U jesen listovi dobivaju vatrenocrvenu boju.


Dijelovi za upotrebu


Listovi i sjemenke

- Listovi i sjemenke skupljaju se u jesen kad grožđe dozrije
- Najpovoljnije vrijeme za branje listova određuje se kemijskim putem, kako bi se u listovima nalazio najveći mogući broj aktivnih sastojaka
- Listovi se suše na zraku, na mjestu do kojeg ne dopire sunčeva svjetlost, a od njih se pripremaju oparci, prašci, tinkture i ekstrakti
- Sjemenke se odvajaju od boba i upotrebljavaju za pravljenje ekstrakata


Sastojci

Listovi su bogati antocijaninima, pigmentima koji im daju ne samo jesensku boju nego i svojstvo jačanja krvnih žila. Također, listovi sadržavaju organske kiseline, šećere i vitamine A, B1, B2 i C, te trjeslovine koji imaju protuupalna svojstva. Kako listovi, tako i sjemenke sadržavaju antioksidanse koji mogu zaštititi od nekih vrsta raka i bolesti srca.


Upotreba u liječenju

Istraživanja su potvrdila da sastojci vinove loze blagotvorno djeluju na cirkulaciju. Talijanski su istraživači 1994. godine pokazali da antocijanini vinove loze sprječavaju oštećenja sitnih kapilara koja izazivaju slobodni radikali. Ekstrakt sjemenki vinove loze jedan je od najbogatijih izvora antioksidansa nazvanih proantocijanidini.

Vinova loza može pomoći brisanju pjegica, točkica i drugih mrlja koje se nalaze ispod kože, a koje uzrokuje krvarenje kapilara. Klinička ispitivanja u Milanu 1999. godine također su potvrdila da su antocijanini urpješni u liječenju kronične slabosti vena. Vinova loza je stoga odgovarajući lijek za otekline u donjim dijelovima nogu. Također, propisuje se i za liječenje hemoroida.

Od ostalih ijekovitih svojstava vinove loze može se spomenuti liječenje visokog krvnog tlaka i visoke razine kolesterola u krvi. Liječnici travama preporučuju vinovu lozu i za slučajeve tegoba kod mentruacije, nekih smetnji u jetri i mokraćnom traktu, za proljev, te kao pomoć u probavi hrane. Sjemenke vinove loze u vanjskoj upotrebi liječe upale očiju, a mogu se upotrijebiti i kao sredstvo za smirivanje kašlja.


Uzgoj

Osim u vinogradu, vinova loza se može uzgajati uz topli zid okrenut prema jugu ili u stakleniku, odnosno zimskom vrtu. Najbolje joj odgovara škriljasto ilovasto tlo.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje poremećaja u krvožilnom sustavu, hemoroida i potkožnih oznaka
- Oparak: Stavite dva grama suhih listova u šalicu kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite, pijte jednu do tri šalice dnevno
- Kapsule sa sjemenkama: Uzimajte 30 do 100 mg na dan
- Tekući ekstrakt: Uzimajte 30 ml ekstrakta dnevno


Upozorenja

- Do sada nisu prijavljeni nikakvi štetni učinci čak ni nakon produžene upotrebe