Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

VODOPIJA DIVLJA (Cichorium intybus Compositae/Asteraceae)


Drugi nazivi: obična vodopija, žutenica, cikorija, plava vodopija, konjogriz, golica, plavocvijet

Ovu su biljku cijenili još stari Rimljani uzgajajući je kao povrće. Danas se može vidjeti na neobrađenim zemljištima i uz puteve diljem Europe. Ova otporna trajnica, koja naraste do jednog metra, ima duboko nazubljene listove koji okružuju uspravnu dlakavu stabljiku. Cvjetne glavice se pojavljuju od lipnja do rujna. Većina ih ima jasnoplave cvjetove, no mogu se također naći u ružičastoj ili bijeloj boji.


Dijelovi za upotrebu


Listovi, cvjetovi i korijenje

- Listovi se skupljaju u vrijeme kad je biljka u cvatu, a koriste se za pripremanje oparaka
- Cvjetovi i korijenje se mogu prikupljati u bilo koje doba godine, ako će se upotrebljavati svježi ili u rujnu ako će se koristiti sušeni
- Prije sušenja na suncu, korijenje se nareže na sitne komadiće
- Korijenje obične vodopije peče se i melje za upotrebu kao nadomjestak za kavu


Sastojci

Cijela biljka sadržava mliječni sok čiji je glavni sastojak inulin. Također je nađena fenolna kiselina u cvjetovima, a u korijenju se nalaze gorki seskviterpenski laktoni.


Upotreba u liječenju

Stoljećima je poznato da vodopija ima protuupalna i antiseptička svojstva, pa se upotrebljavala u melemima za smirivanje naticanja. Takvo djelovanje uzrokuje fenolna kiselina koja također djeluje kao dijuretik, liječeći sva nateknuća uzrokovana zadržavanjem tekućina. Odnedavno je poznato da može smiriti upalu izazvanu reumatizmom ili gihtom.

Inulin potiče razvoj bakterija koje su potrebne da bi crijeva uredno radila. Zbog toga vodopija može biti preventiva, ali i lijek za probleme, kao što su usporena probava, čirevi probavnog trakta i nadimanje. Također se pokazalo da inulin može snižavati razinu kolesterola u krvi. Poput inulina i seskviterpenski laktoni su gorki sastojci koji potiču izlučivanje želučanih sokova, te soka koji luči žučni mjehur. Taj učinak omogućuje znatno bolji rad jetre. Indijski su znanstvenici 1998. godine potvrdili da korijenje vodopije ima takvu zaštitnu sposobnost.


Uzgoj

Divlju vodopiju jednostavno je uzgojiti u gotovo svakom tipu tla, osobito ako je bogato i dobro drenirano. Biljka najviše voli sunčana mjesta.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje tegoba s jetrom i bubrezima, naticanja, povraćanja, usporene probave i nadimanja
- Uvarak: Stavite petnaest do trideset grama mješavine korijenja, listova i cvjetova u jednu litru kipuće vode, kuhajte pet minuta, procijedite, pijte jednu šalicu prije podnevnog i večernjeg obroka
- Pripravljanje brzog napitka: Jednu punu čajnu žličicu gotovog praha vodopije stavite u čašu kipuće vode, dodajte mlijeka i zasladite po ukusu


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Osobe koje pate od zatvora crijeva ili crijevnih upala trebaju se savjetovati s liječnikom prije upotrebe vodopije
- Do sada nisu prijavljene nikakve štetne popratne pojave kod upotrebe vodopije