Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

ŽUTIKA OBIČNA (Berberis vulgaris Berberidaceae)


Drugi nazivi: trpka žutika, žutikovina, žuteljica, žutelinka, cigansko grožđe, turska loza, žutotrn

Žutika je listopadni bodljikavi grm koji se može vidjeti u vrtovima, živicama i šikarama diljem Europe. Stari Egipćani upotrebljavali su žutiku za liječenje groznice. Biljka naraste do visine oko tri metra, a ima izbrazdanu žutosivu koru, žuto drvo i žuto korijenje. U proljeće cvate blistavo žutim cvjetovima iz kojih se razvijaju izdužene bobice u nijansama ružičaste i crvene boje.


Dijelovi za upotrebu


Lišće, bobice, korijen i kora stabljike

- Listovi se skupljaju u svibnju i lipnju, a zrele bobice u kolovozu ili rujnu
- Korijen i kora stabljike uzimaju se u proljeće ili u jesen i osuše za pravljenje prašaka, tinktura, uvaraka i drugih ekstrakata


Sastojci

Čitava biljka sadržava alkaloide za koje se vjeruje da djeluju protiv raka. Neki od tih alkaloida su žute boje, pa od njih dolazi i blistava boja drveta. Alkaloidi berbamin i berberin djeluju antibakterijski, a kora korijena sadržava i do tri posto berberina.


Upotreba u liječenju

Berberin daje nekoliko svojstava ovoj biljci. Pokusi na životinjama pokazali su da ovaj alkaloid smanjuje napetost i grčenje mišića, što objašnjava zašto gorka žutika može pridonijeti boljoj probavi. Budući da je berberin također i vrlo učinkovit kao antibakterijsko sredstvo, obična žutika se upotrebljava za suzbijanje infekcija, kao što je npr. Helicobacter pylori, koja je povezana s gastritisom i čirevima probavnih organa ili za liječenje upale usne sluznice (Candida albicans).

Berberin također djeluje na žučni mjehur poticanjem izlučivanja žuči koja odvodi štetne tvari iz jetre. Ovo objašnjava tradicionalnu upotrebu obične žutike za suzbijanje poremećaja u vezi s jetrom, kao što su npr. žutica i žučni kamenci. Kod vanjske upotrebe, protuupalna svojstva čine običnu žutiku korisnom u liječenju rana, natečenih očiju, ekcema, psorijaze, reumatizma, hepatitisa i drugih upalnih poremećaja. Nedavna istraživanja u Bugarskoj potvrdila su protuupalni učinak berberina izvađenog iz korijena obične žutike.


Uzgoj

Običnoj žutiki najbolje odgovara neutralno ili lužnato tlo, a dobro uspijeva na suncu ili u laganoj sjeni. Može se uzgojiti iz sjemena ili reznicama koje se uzimaju tijekom ljeta. Ipak, nije preporučljivo uzgajati običnu žutiku radi proizvodnje biljnih pripravaka kućne izrade.


Priprema i doziranje


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje natečenih očiju i upala kože
- Tinktura (1:3 u 25% alkohola): Stavite dvadeset kapi u čašu vode, namočite tkaninu u otopinu i iscijedite suvišnu tekućinu, držite na zatvorenom oku petnaest minuta dva do tri puta dnevno


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte žutiku za vrijeme trudnoće i dojenja
- Ne upotrebljavajte žutiku za liječenje trovanja hranom ili kronične žgaravice
- Berbamin i berberin imaju anestetičko djelovanje što može uzrokovati snižavanje krvnog tlaka
- Žutiku treba upotrebljavati isključivo pod nadzorom liječnika, a i tada ne duže od šest tjedana
- Ako upotrebljavate žutiku kao antibakterijsko sredstvo izbjegavajte uzimanje vitamina B6 i aminokiselinu L-histinid jer oni sprječavaju djelovanje žutike
- Obična žutika se smije upotrebljavati za unutarnju primjenu jedino pod kontrolom liječnika