Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Akne


Opis

Akne se najčešće pojavljuju u pubertetu. Uslijed hormonalnih promjena dolazi do većeg lučenja loja pri čemu masne kiseline koje uzrokuju upale postaju slobodne. Prekomjerni rad žlijezda lojnica uzrokovan je nedovoljnim kretanjem i nepravilnom prehranom. Nakupina loja prodire prema van i stvaraju se crni miteseri koji kada se upale tvore crvene akne.

Ukoliko se upale, akne mogu tvoriti gnojne čireve (abscese) koji ostavljaju ožiljke na licu. Zbog toga je preporučljivo konzultirati se sa liječnikom kako bi se spriječile upale. Akne se najčešće stvaraju na licu, prsima i leđima.

Akne mogu uzrokovati i lijekovi protiv depresije, antiseptici, kontracepcijske pilule, određeni kortikosteroidi i hormonski lijekovi.
Rijetko se pojavljuju vrlo jake akne koje izazivaju temperaturu i bolove u zglobovima i mišićima.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje akni i prišteva

- Prišteve nemojte istiskati; u loju sadržane kiseline tada mogu probiti tkivo i uzrokovati stvaranje gnojnih prišteva
- Izbjegavajte jesti masnu hranu, meso, čokoladu, šećer, slatkiše, jake začine i alkohol
- Treba piti sokove od koprive, mrkve i artičoke
- Nastojte imati dovoljno sna i redovnu stolicu
- Koristite kreme sa dodatkom eteričnog ulja lavande, narandže, kadulje ili majčine dušice, naročito ako imate masnu kožu.
- Pranje lica u mlakom mlijeku, svježem soku od kelja ili u voćnom octu djeluje protuupalno i čisti kožu, a možete i stavljati maske od kvasca ili gline
- Pranje lica sa kuhanom koprivom tri puta tjedno
- Ne nosite usku odjeću jer potiče znojenje
- Čajevi od korijena i lista koprive i maslačka te listova oraha djeluju na pročišćavanje krvi
- Koristiti čajeve i kreme od običnog čička jer imaju protubakterijska i protugljivična svojstva
- Sunčajte se


Napomena

Obratite pozornost na preparate koji sadržavaju kortizon s obzirom na kontraindikacije koje izaziva. Od kozmetičkih preparata koristite samo one koji su proizvedeni od prirodnih tvari. Preparati koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji često sadržavaju antibiotike te bi ih trebalo koristiti samo uz odobrenje liječnika.