Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Alergije


Opis

Alergije su rezultat nenormalne reakcije imunološkog sustava organizma kad dođe u doticaj s određenom tvari. Tvar poznata pod nazivom alergen ne proizvodi takvu reakciju kod osoba koje nisu alergične. Alergijska reakcija se može pojaviti odmah nakon doticaja s alergenom ili se može pojaviti tek za nekoliko sati.

Simptomi alergijske reakcije mogu biti opći ili lokalizirani na organ ili organski sustav putem kojeg je alergen ušao u tijelo. Simptomi alergijske reakcije znatno se razlikuju u brzini nastanka i intenzitetu, a iskazuju se kao poteškoće pri disanju, kašljanje, astma, osip, svrbež, curenje iz nosa, kihanje, začepljenje nosa, upala ili crvenilo očiju koje suze ili svrbe, proljev, a u rijetkim slučajevima kod nekih osoba može se razviti izvanredna osjetljivost na određene tvari, pa pri doticaju s njima može doći do anafilaktičkog šoka. ovo po život opasno stanje očituje se u nateknuću jezika, grla i usnica što može dovesti do začepljenja dišnih puteva i gubitka svijesti. Najčešći uzroci takvog stanja su ubodi kukaca, školjke i orašasto voće.

Najčešće je sklonost alergiji naslijeđena. Da bi se u takve osobe neka od alergijskih bolesti i manifestirala, potreban je određen period razvitka preosjetljivosti na neki alergen. Taj slijed događaja naziva se senzibilizacija, a karakterizira ga stvaranje protutijela u tijelu alergične osobe koja su usmjerena protiv nekog alergena. Preosjetljivost mogu uzrokovati biljke, metali, tkanine i sl. Alergije dišnih organa obično uzrokuje pelud, životinjske dlake, plijesan i prašina. Alergije izazvane hranom mogu uzrokovati ne samo različite vrste hrane nego i neka sredstva za bojenje hrane, pa takve alergije obično zahvaćaju pojedine dijelove tijela.

U slučajevima nateknuća usana, grla i gornjeg dijela tijela ili bilo kakvih poteškoća pri disanju zatražite hitnu medicinsku pomoć. Savjet liječnika je potreban kako bi se ustanovio uzrok alergije te procijenila jačina i razina opasnosti. Posebno osjetljive osobe trebale bi nositi sa sobom adrenalinske injekcije ili antihistaminske tablete kao zaštitu od mogućih napadaja alergije.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje alergije

- Ukoliko je utvrđen uzrok alergije nastojati ga izbjegavati
- Izbjegavajte tvari koje vas nadražuju
- Prestanite pušiti
- Uzimati sredstva koja mogu olakšati simptome alergijskih reakcija (vitamin C, B, E, kalcij, magnezij i mangan)
- Nastojte se što više kretati na svježem zraku i plivati
- Ojačati imunološki sustav organizma primjenom vode (hladno tuširanje i pranje, naizmjenična kupka nogu u hladnoj i toploj vodi, sauna)
- Promjena klime: terapije i liječenje čistim gorskim zrakom te sunčanje, u mnogim slučajevima su dali pozitivne rezultate
- Uzročnika alergije pokušajte pronaći metodom eliminacije (ukoliko nije poznat)
- Pijte čajeve od lipovog cvijeta, majčine dušice, komorača, stolisnika, lopuha
- Koristite kapi za oči od trputca za suzbijanje alergije očiju
- Tinktura od crne bazge za suzbijanje alergije u nosu
- Za ublažavanje probavnih alergijskih reakcija pijte čajeve od artičoke i metvice
- Stavljati na leđa i prsa obloge od senfa ili gline, ilovače, piti sok od podbjela, jesti što više češnjaka i crvenog luka, masirati sa masti od nevena, uzimati naribani hren sa medom
- Masaža prsa eteričnim uljem lavande, eukaliptusa ili peperminta; trošiti 2-3 kapi ulja od kadulje sa medom


Napomena

Radi utvrđivanja o kakvoj se alergiji radi obavezno posjetite liječnika.