Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Alzheimerova bolest


Opis

Alzheimerova bolest je ireverzibilno i napredujuće degenerativno oboljenje stanica moždane kore i okolnih struktura, još uvijek nepoznatog uzroka, koje dovodi do niza biokemijskih poremećaja i posljedičnih psihičkih simptoma. Ta bolest je oblik demencije i rijetko se pojavljuje kod osoba mlađih od 65 godina. Bolest je uglavnom popraćena smanjivanjem dovoda krvi u mozak, a kako se razlikuje od slučaja do slučaja tako se i razina gubitka pamćenja razlikuje od osobe do osobe.

Uzroci Alzheimerove bolesti još su uvijek nedovoljno poznati, pa se zaključuje da je rizično doba starost potpomognuta genetskim predispozicijama. Ostali uzroci bi mogli biti ponovljeni moždani udari, prehrana u kojoj nedostaje masnih kiselina, nedostatak ženskog hormona estrogena i stres. Pušači, osobe koje imaju visoki krvni tlak ili visoku razinu kolesterola u krvi sklonije su oboljevanju od Alzheimerove bolesti.

Sposobnost svakodnevnog samostalnog funkcioniranja sve je ograničenija, zapuštaju se stečene higijenske navike. Oboljeli svakim danom postaje sve ovisniji o drugima. Početak bolesti, iako puno rjeđe, može biti akutan i dramatičan. Svi simptomi bolesti javljaju se od jedanput, neočekivano i naglo, najčešće istovremeno sa nekim tjelesnim oboljenjem ili emocionalnim šokom. Pacijent postane smeten, dezorijentiran, psihomotorno uznemiren (rjeđe usporen), poremećena je percepcija, mišljenje, emocije, ciklus budnost-spavanje. Navedeno stanje se naziva delirij i zahtijeva hitno i intenzivno bolničko liječenje.

Dijagnoza Alzheimerove demencije se danas postavlja prvenstveno na osnovu kliničke slike, heteroanamnestičkih podataka te pomoćnih psihometrijskih metoda. U postavljanju dijagnoze može pomoći i EEG, CT, PET i MR. Terapijske mogućnosti su još uvijek veoma skromne i usmjerene su prvenstveno ka ublažavanju akutnih simptoma oboljenja. Lijek za Alzheimerovu bolest/demenciju još nije pronađen. Određene biljke pokazale su svojstvo usporavanja ili sprečavanja pojave te bolesti. Neke biljke poboljšavaju cirkulaciju krvi, dok neke ublažavaju promjene raspoloženja, tjeskobe i probleme sa spavanjem od čega pate oboljeli od Alzheimerove bolesti.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje Alzheimerove bolesti

- Izbjegavati alkohol
- Prestati pušiti
- Redovito vježbajte
- Čajevi od kadulje, crnog ribiza, matičnjaka i zeleni ili crni čaj
- Za bolju cirkulaciju krvi koristite kapsule američkog ginsenga i žutog maka
- Uzimajte vitamine A, C, E te cink i selen
- Jedite uravnoteženu hranu u kojoj treba biti puno masne ribe i biljnih ulja
- Jedite puno svježeg voća i povrća, te maslinovo ulje


Napomena

Obavezno posjetite liječnika.