Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Aritmija


Opis

Nepravilnosti u ritmu ili broju otkucaja srca nazivaju se aritmija. Ritam rada srca uzrokuje stezanje srčanog mišića koje u normalnim okolnostima iznose od 70 do 75 otkucaja u minuti. Kad je broj otkucaja veći od normalnog ta se aritmija naziva tahikardijom, a kad je broj otkucaja manji riječ je o bradikardiji.

Nepravilan ritam otkucaja srca uzrokovan je poremećajem ili prekidom ritma kod električnih impulsa u srčanom mišiću. Nepravilno kucanje često je rezultat srčanih bolesti, a može nastati i zbog oboljenja srčanih zalistaka i kao posljedica hormonalnih poremećaja (povećano lučenje štitnjače).

Simptomi aritmije su otežano disanje, nedostatak zraka, plave usnice i udovi, brzo umaranje, osjećaj drhtavice ispod prsne kosti, osjećaj da srce kuca prejako, zadržavanje tekućine u tijelu i ponekad kašalj.

Fibrilacija atrija označava nepravilnu kaotičnu propagaciju električnog impulsa u pretklijetki što rezultira smanjenjem njene kontrakcije (stiskanja). Kod većine bolesnika posljedica je neke strukturne bolesti srca, ali se često javlja i kod zdravih mladih ljudi. Obzirom da se električni impuls nepravilno prenosi kroz AV čvor u klijetku, srčani puls je nepravilan, a može biti prebrz ili prespor. To rezultira neugodnim osjećajem lupanja srca i može dovesti do poremećaja svijesti, odnosno do srčanog popuštanja. Ako duže traje može nastati ugrušak i tada postoji rizik od moždanog udara.

Undulacija atrija je aritmija koja se javlja u zdravom ili strukturno promijenjenom srcu, a nastaje kruženjem električnog impulsa u desnoj pretklijetki.

Paroksizmalna supraventrikulska tahikardija je kružna aritmija kod koje postoji snopić unutar srca koji provodi električni impuls u krivom smijeru. U određenim situacijama dolazi do kruženja električnog impulsa kroz normalni sustav i kroz snopić što rezultira tahikardijom, odnosno ubrzanim srčanim pulsom (često i preko 200/min). Ova aritmija, osim u rijetkim slučajevima, nije opasna, ali je izrazito neugodna i zahtijeva liječenje u hitnoj službi.

Ekstrasistole su dodatni otkucaji srca koji nastaju uslijed pojave srčanog impulsa izvan normalnog sinusnog čvora. Ako nastaju u pretklijetki nazivaju se supraventrikulske, a one koje nastaju u klijetki ventrikulske ekstrasistole. Uobičajen su i normalan nalaz kod većine zdravih ljudi. Ako su učestale, iz više fokusa ili su kompleksne (u paru, svaki drugi ili treći srčani impuls) mogu ukazivati na bolest srca. Kod bolesnika koji nemaju srčanu bolest najčešće ne zahtijevaju liječenje. U slučaju bolesti srca potrebno je liječiti osnovnu bolest.

Ventrikulska tahikardija i ventrikularna fibrilacija su rijetke po život opasne aritmije jer dovode do neadekvatnih kontrakcija (stiskanja) srčane klijetke i do izrazitog pada tlaka te ako duže traju do smrtnog ishoda. Kod bolesnika koji imaju povećan rizik od ovih aritmija potrebno je liječenje posebnim antiaritmicima, a može se i ugraditi kardioverter defibrilator.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje aritmije

- Hranite se isključivo bazičnom hranom sa što više svježeg voća i povrća
- Nastojte izbjegavati sol
- Izbjegavajte nikotin, kavu i alkohol; od alkohola se može piti samo crveno vino u manjim količinama s obzirom da sadrži tanin
- Jedite češnjak jer sadrži acilin koji utječe na normaliziranje krvnog tlaka i protoka krvi u srcu, a uz to regulira i kolesterol
- Nastojte postići svoju normalnu tjelesnu težinu
- Nastojte sniziti krvni tlak i povišeni kolesterol sa hranom bogatom lecitinom, vitaminom C i sirovom mrkvom
- Izbjegavajte stresne situacije i primjenjujte tehnike opuštanja
- Izbjegavajte nepotrebno umaranje i češće uzimajte vrijeme za odmor
- Primjenjujte mjere koje stabiliziraju krvotok: suho trljanje ručnikom, pranja i tuširanja, hladni oblozi na prsima
- Redovno vježbajte tehniku punog disanja
- Prsa masirajte sa masti od bijelog gloga
- Koristite pripravke od matičnjaka, odoljena, gospine trave, koprive i gloga
- Pijte čajeve koji jačaju srčano tkivo, umiruju rad srca i snižavaju krvni tlak: kamfor, bijeli glog i imela
- Krećite se što više na svježem zraku


Napomena

Obavezno posjetite liječnika.