Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Bradavice


Opis

Bradavice su dobroćudne kožne izrasline koje su uzrokovane virusnom infekcijom i mogu nastati na svim dijelovima tijela i u svim godinama. Infekcija nastaje najčešće uslijed direktnog kontakta, obično na kupalištima, sportskim dvoranama i sl., a mogu nastati i potpuno slučajno bez ikakvog očiglednog razloga.

U pravilu dobroćudne bradavice ne zahtijevaju liječničku obradu i povuku se kroz izvjesno vrijeme same od sebe. Nije poznat imunološki mehanizam koji dovodi do povlačenja bradavica, ali je poznato da kod osoba kod kojih je imunitet oslabljen zbog npr. transplantacije organa ili HIV-infekcije mogu nastati generalizirane promjene na koži uzrokovane HPV-om.

Iznimka su duboke bradavice koje se mogu pojaviti na rukama i na stopalima te prilikom hodanja izazivaju bol. Njih je potrebno liječnički obraditi izrezivanjem. Operativni zahvat tih bradavica ne isključuje mogućnost da se ponovno pojave.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje bradavica

- Stara metoda samopomoći protiv bradavica je hipnoza i autosugestija, odnosno metode kojima se svjesno mobilizira obrambeni sustav organizma
- Stari domaći lijek protiv bradavica je da na nju kapnete nekoliko kapi mlijeka maslačka ili nevena
- Više puta dnevno premazati bradavicu češnjakom
- Namočiti list nevena u razblaženi ocat i staviti na bradavicu i držati tjedan dana
- Stavljanje obloga od listova kelja
- Pozornost od nagrizajućih sredstava jer sadrže jake kemijske tvari (salicilnu kiselinu) koje nepravilnim rukovanjem mogu jako nadražiti okolnu kožu. Prikladniji su flasteri protiv bradavica koji također sadrži salicilnu kiselinu. Svaka dva do tri dana se skida omekšani sloj kože bradavice sa škarama sve dok se ne dođe do korijena bradavice i ukloni se.


Napomena

Ne uklanjajte bradavice sami nego potražite liječničku pomoć.