Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Dekubitus


Opis

Rane od ležanja poznate pod medicinskim nazivom dekubitus je oboljenje koje predstavlja oštećenja kože i potkožnog tkiva do kojih dolazi zbog pritiska i nedovoljnog spajanja s kisikom, što je povezano s lošom cirkulacijom krvi. Ta se oštećenja mogu stvoriti i u relativno kratkom vremenu.

Dekubitus je bolest koja nastaje pritiskom na određeni dio tijela ležanjem ili sjedenjem, točnije, prilikom jakog i dužeg pritiska na određeni dio tkiva na tijelu, čime se prekida cirkulacija krvi i kisika u tome dijelu tijela, te koža na tome dijelu postaje čvrsta i crvena ili mekana i ljubičastoplave boje.

Kako se prekida protok krvi u tom određenom dijelu tijela, također se smanjuje i protok krvi kroz neke organe zbog stezanja ili začepljenja krvne žile, a tamo gdje krv ne cirkulira dolazi do nakupljanja bakterija, jer takvo područje bez potrebne cirkulacije krvi uvijek je povoljno mjesto za razmnožavanje bakterija.

Osobe koje nisu sposobne spriječiti neprekidni pritisak čvrste podloge na tkiva, stalno su pod povećanim rizikom od dekubitusa. To se događa kod pacijenata koji su u odmakloj životnoj dobi, kod osoba s neurološkim problemima i kod onih koji su zbog akutne bolesti primljeni u bolnicu. Ovakve osobe ne mogu se štititi od pojave dekubitusa bilo zbog toga što same ne mogu mijenjati položaj tijela ili zato što neredovito i nepravilno primaju tuđu pomoć koja im je nužna za obavljanje određenih pokreta ili promjenu položaja tijela.

Prvi od simptoma pojave dekubitusa je kad koža počinje gubiti svoju boju i postaje blijedocrvena ili tamnocrvena i bolna, zatim poprima crnu boju, otvrdne i postane mrtva na dodir, mrtva se koža ljušti ostavljajući otvorene rane na kojima se vidi potkožno tkivo.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje dekubitusa

- Primijenite svakodnevnu higijenu tijela
- Redovito mijenjajte posteljinu i osobno rublje
- Unosite dovoljne količine bjelančevina, vitamina A i C i elemenata koji sudjeluju u transportu kisika (cink, željezo, bakar)
- Uzimajte ginko i grožđane sjemenke za poboljšanje cirkulacije
- Koristite kinin za pranje rana
- Stavljajte obloge od nevena i lavande
- Primijenite masažu naizmjenično upotrebljavajući topla i hladna sredstva
- Česta preraspodjela tlaka na kritičnim područjima podmetanjem jastučića
- Promjenite položaj bolesnika svaka dva sata
- Redovita i pravilna prehrana
- Stalna kontrola infekcije


Napomena

Obavezno se obratite liječniku.