Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Dječje bolesti


Opis

Kada govorimo o dječjim zaraznim bolestima najčešće su to bolesti s osipom na koži, takozvane egzantemske bolesti. Dječje bolesti s osipom češće su u proljetnim mjesecima, a glavna im je karakteristika osip na koži u obliku mrlja, mjehurića ili sitnih crvenih točkica.

Jače izražen osip ne znači i težu bolest, nego se radi samo o simptomu vezanom za određenu zaraznu bolest. Beba dolazi na svijet s određenom količinom zaštitnih antitijela koje dobiva od majke preko posteljice. Majčin organizam sadrži dovoljnu količinu antitijela protiv nekih virusa, primjerice ospica, koja štite dijete protiv te bolesti gotovo tijekom cijele prve godine, iako slabije nakon navršenih šest mjeseci.

Danas je većina djece cijepljena protiv ospica, zaušnjaka i rubeole. Sve nabrojene infekcije nakon ozdravljenja daju tijelu imunitet, pa se zbog toga vrlo rijetko događa da se od njih oboli i drugi put. Osipne ili egzantemske bolesti znatno su češće u djece nego u odraslih, a zbog sličnih simptoma ih je ponekad teško razlikovati. Ovdje ćemo ih navesti i sve ih malo opisati.

OSPICE

Ospice su vrlo zarazna bolest uzrokovana virusom kod koje se pojavljuje povišena temperatura, malaksalosti, gubitak apetita, hunjavica, kašalj i grlobolja. Nerijetko se javlja i upala očne spojnice (konjunktivitis), a u krvnoj slici karakterističan je smanjen broj leukocita. Tek četvrtog ili petog dana bolesti dolazi do pojave karakterističnog osipa, što je svojstveno upravo za ospice, budući da kod drugih osipnih bolesti razvoju osipa obično ne prethode ovi simptomi.

On se tipično pojavljuje prvo iza ušiju i na čelu, a tijekom sljedeća dva ili tri dana zahvaća redom lice, vrat, trup i ekstremitete. Osip je pjegast i sitnocrven, po njegovu izbijanju temperatura se obično spušta na normalu, dok hunjavica, kašalj i grlobolja brzo prolaze. Ova bolest predstavlja i moguću opasnost jer može izazvati komplikacije, osobito infekcije uha i upalu mozga (encefalitis).

RUBEOLA

Rubeola je akutna, infektivna bolest, koju karakterizira osip s svjetlocrvenim nepravilnim mrljama, te povećanje limfnih čvorova, osobito na vratu ili iza uha. Ova bolest se prenosi kapljičnom infekcijom, a bolesnik je najviše zarazan nekoliko dana prije pojave osipa i oko četiri dana poslije. Bolest nije teška, opći simptomi su oskudni, no njen medicinski značaj leži u opasnosti od infekcije trudnica i trajnog oštećenja ploda koje se očituje prirođenim malformacijama.

Inkubacija bolesti obično traje 14 do 18 dana, a bolest obično počinje pojavom osipa uz povećanje limfnih čvorova iza ušiju i na zatiljku te moguće povećanje slezene. Osip prvo izbija na licu, čelu i iza ušiju, a zatim se za nekoliko sati proširi po čitavom tijelu. Same promjene su ružičaste, sitnije i svijetlije od ospica te vrlo brzo blijede istim redoslijedom kako su se i javljale. Najpouzdaniji kriterij za postavljanje dijagnoze jest dokaz specifičnih protutijela u krvi prisutnih već u trenutku pojave osipa, koja ostaju u krvi do tri mjeseca od trenutka infekcije. Liječenje obično nije potrebno, dok se komplikacije tretiraju simptomatski.

VODENE KOZICE

Vodene kozice akutna su zarazna bolest prije svega dječje dobi, a uzročnik je virus varicela - zoster koji kod osoba koje su preboljele vodene kozice može kasnije tijekom života dovesti do pojave herpesa zostera. Jedna je od najčešćih dječjih bolesti, osobito u dječjim kolektivima, a širi se kapljičnim putem, preko zraka ili u kontaktu s kožom bolesnika. Nakon inkubacije od dva do tri tjedna, bolest započinje s pojavom povišene tjelesne temperature, malaksalosti i karakterističnog osipa.

Osip izbija prvo na trupu u obliku nekoliko malih crvenih točkica (papula) koje se ubrzo napune tekućinom stvarajući male mjehuriće (vezikule). Zatim se širi na vrat, vlasište i lice, da bi na kraju bile zahvaćene ruke i noge. On može biti sasvim blag, a može biti toliko obilan da prekrije čitavu kožu. Mjehurići se raspuknu i pretvaraju u svjetlosmeđe krastice koje polako tamne dok na kraju ne otpadnu, uglavnom u roku dva tjedna od početka bolesti. Od ove zarazne bolesti obolijeva najmanje 90% djece mlađe od 15 godina. Vrlo je zarazna, a najviše u tri do četiri dana nakon pojave osipa. Kad se oblikuju kraste bolesnik više nije zarazan.

ŠARLAH

Bolest se prenosi kapljičnom infekcijom baš kao i ostale navede bolesti, ali je ovo jedina bolest kojoj uzročnih nije virus već bakterija skupine streptokoka i zbog toga se liječi antibioticima. Osip se obično pojavljuje nakon inkubacije od tri do pet dana i može trajati do tjedan dana. Najprije zahvaća vrat, trup i ekstremitete, dok su dlanovi i tabani obično pošteđeni. Na licu nema karakterističnog osipa već se javlja samo crvenilo obraza s bljedilom kože oko usta.

Osip je svjetlocrveni sa malim kvržicama nalik na "brusni papir", a mogu se javiti i sitna točkasta krvarenja. Nerijetko se pojavljuju i crvene linije na kožnim pregibima oko vrata ili laktova. Ono što ju čini drugačijom od ostalih dječiji bolesti jest činjenica da se može javiti više puta, odnosno imunitet se ne razvija. Šarlah najviše pogađa djecu od četiri do deset godina.

INFEKCIOZNI ERITEM

Infekciozni eritem, poznata još i kao peta osipna bolest, infektivna je bolest laganog kliničkog tijeka koju uzrokuje Parvovirus B19. Najčešće obolijevaju djeca od 5 do 15 godina, a prenosi se kapljičnim putem te preko krvi i krvnih derivata, a mogućnost da se ostali ukućani, koji nisu preboljeli ovu bolest, zaraze iznosi 50%. Jednom preboljena peta bolest stvara imunitet i ne može se opet preboljeti.

Ono što je za nju karakteristično upravo je krupnomrljasti osip koji se javlja na mahove i u fazama, smješten pretežito na licu te na gornjim i donjim ekstremitetima. Kako se promjene spajaju i šire, a u središtu dolazi do blijeđenja kože, dolazi do razvoja karakterističnog crteža poput zemljopisne karte ili mreže. Rijetko i na sluznici ždrijela mogu biti prisutne tamnocrvene mrlje (enantem). Liječenje u tipičnim slučajevima nije potrebno, dok kupke u toploj vodi ublaže svrbež.

TRODNEVNA GROZNICA

Trodnevna groznica (vrućica) šesta je od tradicionalnih osipnih dječjih bolesti, ali je vrlo česta. Pojavljuje se kod djece manje od dvije godine, a uzrokuje ju virus iz porodice Herpes virusa. Iako u kliničkom tijeku ne postoji skupina simptoma kao kod ospica, prije pojave osipa uobičajeno dolazi do trodnevnog povišenja tjelesne temperature. Zaraza se prenosi preko sline, a zaraženi je izvor zaraze za drugu djecu tri dana prije pojave temperature.

Osip se javlja tek nakon pada temperature, a prvo se javlja na trupu, da bi se zatim brzo proširio na vrat, lice i ekstremitete. Ne svrbi, blijedi na pritisak, a po izgledu je nalik osipu kod rubeole. Visoka temperatura traje tri do pet dana, a zatim spontano pada i javlja se sitan mrljasti osip blijedo ružičaste boje po licu, a zatim se proširi na cijelo tijelo, ruke i noge. Osip traje dan dva i nestaje. Bolest nestaje spontano nakon pet dana i nikakvo liječenje nije potrebno.

ZAUŠNJACI (MUMPS)

Mumps se očituje kao mekano oticanje žlijezda slinovnica koje se nalaze iznad kuta donje čeljusti, a uzrokovana virusom parotitisa. Za zaušnjake (mumps) se često misli da predstavljaju dječju bolest, a iako se u prošlosti češće javljala kod djece, danas postoji veća opasnost od pojave kod odraslih mlađe dobi. Zaražene osobe bolest mogu prenijeti kihanjem, kašljem ili govorom, pri čemu izbacuju sitne kapljice koje nezaražena osoba može udahnuti. Također, virus se može prenijeti preko neopranih ruku ili korištenjem čaše, pribora za jelo ili ostalih predmeta koje je koristila zaražena osoba.

Virus zaušnjaka u organizam ulazi kroz usta ili nos. Kako se razmnožava, može se širiti u mozak i ovojnicu, žlijezde, gušteraču, testise, jajnike i druge dijelove tijela. Najčešći simptomi zaušnjaka su oteklina i bol u jednoj ili obje podušne žlijezde, što uzrokuje otečeni izgled jednog ili oba obraza, visoka tjelesna temperatura, glavobolja, bol u ušima, grlobolja, bol prilikom gutanja ili otvaranja usta, bol prilikom konzumiranja kisele hrane ili pića, poput limuna ili voćnog soka, umor, bol u mišićima i zglobovima, slab apetit i povraćanje.

Prvi simptomi pojavljuju se najčešće između 16 i 18 dana nakon izlaganja virusu, iako period inkubacije može potrajati i do četiri tjedna. Otprilike jedna trećina osoba zaraženih virusom mumpsa nemaju izraženih simptoma. Posavjetujte se s liječnikom i ako osjetite ukočenost u vratu i jaku glavobolju, bolne i osjetljive testise ili bolove u gornjem ili donjem dijelu trbuha. Budući da je mumps virusna bolest, ne može se liječiti antibioticima. Poput mnogih drugih virusnih bolesti, mumps jednostavno treba preboljeti, odnosno preležati.

Ako mumps nije uzrokovao nikakve dodatne komplikacije, simptomi u većini slučajeva traju od deset dana do dva tjedna. Pojava komplikacija je moguća i potencijalno ozbiljna, ali isto tako i vrlo rijetka. Neke od komplikacija koje se mogu pojaviti su upala testisa, upala gušterače, encefalitis ili upala mozga, meningitis, upala jajnika i gubitak sluha.


Mjere samopomoći za prirodno liječenje dječjih bolesti

- Za snižavanje temperture koristite čajeve od lavande, divlje maćuhice i mirisne ljubice
- Čaj od crnog ribiza za jačanje imuniteta
- Eteričnim uljem lavande namačite mjehuriće vodenih kozica prije nego se naprave kraste
- Za smirivanje svrbljivog osipa koristite obloge od divljeg sljeza
- Dajte djeci puno tekućine
- Obavezno mirovanje
- U sobi s bolesnim djetetom održavajte zrak vlažnim, a temperaturu od 18 do 20 stupnjeva
- Djecu prekrivajte laganim pokrivačima


Napomena

Pri pojavi prvih simptoma bilo koje od navedenih bolesti obavezno potražiti liječnika.