Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Gastritis


Opis

Gastritis može biti uzrokovan infekcijom, iritacijom, autoimunim poremećajima ili povratom žuči u želudac (žučni refluks). Infekcije mogu biti bakterijske ili virusne. Iritacija može biti prouzročena lijekovima, alkoholom, kroničnim povraćanjem, pretjeranim izlučivanjem želučane kiseline, jelom ili pijenjem korozivnih tvari kao što su otrovi. Gastritis se može pojaviti iznenada i prođe u kratkom vremenskom periodu (akutni gastritis) ili traje duže vrijeme (kronični gastritis).

Upala želučane sluznice (akutni gastritis) je posljedica trovanja. Često je riječ o gastritisu iako se radi o nadražaju želučane sluznice uslijed opterećenja želuca ili prekomjernog lučenja kiseline uvjetovanog psihosocijalnim stresom. Faktori koji izazivaju akutni gastritis su brojni: trovanje gljivama, trovanje namirnicama, virusna infekcija, prekomjerno doziranje nekih lijekova, prekomjerno uživanje alkohola, kave ili nikotina.

Jaki bolovi u želucu popraćeni su mučninom, glavoboljom, povišenom tjelesnom temperaturom, slabošću i mlohavošću jezika. Tegobe uzrokovane upalom želučane sluznice se javljaju par dana nakon što su izazvane i mogu se mjerama samopomoći izliječiti, osim trovanja gljivama. Trovanje živežnim namirnicama može dovesti do botulizma i životne opasnosti. Gastritis se češće pojavljuje kod osoba koje se ne hrane redovito.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje gastritisa

- Želudac je potrebno smiriti te postite 1-3 dana, pri postu piti samo čajeve od čubra, kadulje, majčine dušice ili majorana
- Monodijeta u trajanju 1-3 dana sa kašama od povrća ili sokom od kelja
- Ukoliko se radi o trovanju nemojte ništa piti, naročito ne mlijeko i pokušajte se ispovraćati. Ispovraćanu hranu i urin odnijeti u laboratorij na analizu kako bi se utvrdilo da li se radi o trovanju i ako da u kojem je stupnju.
- Uzeti tri kapi eteričnog ulja od cimeta ili lovora sa žlicom meda
- Čajevi od breze, lipovog cvijeta, koprive, kamilice, kičice, matičnjaka, peperminta, kima i sjemena lana
- Jesti bazičnu hranu u količinski što manjim obrocima
- Izbjegavati hladne napitke te hranu od rafiniranog brašna ili šećera
- Stavljati tople obloge na predjelu želuca
- Pranje u voćnom octu
- Sauna
- Klistiranje


Napomena

Ukoliko ne možete utvrditi uzrok oboljenja ili ako postoji trovanje gljivama ili krvarenje želuca obavezno potražiti liječničku pomoć.