Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Herpes zoster


Opis

Osip oko pasa, odnosno herpes zoster je upala živca uslijed zoster virusa koji ujedno izaziva i vodene kozice. Infekcija je uzrokovana imunološkom slabošću uslijed tjelesne ili psihičke traume.

Herpes zoster je posljedica ponovne aktivacije varicella-zoster virusa, pri čemu na koži jedne strane lica ili tijela izbijaju bolni mjehurići. Kad se čovjek prvi put inficira tim virusom, nastaju vodene kozice, što se uglavnom zbiva u djetinjstvu. Zoster nastaje reaktivacijom latentnog virusa u osoba koje su preboljele vodene kozice. Očituje se u obliku grupiranih mjehurića na koži koji se protežu uzduž tijeka spinalnih živaca, može biti popraćena povećajem limfnih čvorova koji se nalaze u blizini.

Obično jednostrano zahvaća područje trupa, no može se javiti na licu, vratu i donjim dijelovima tijela. Mogu se javiti i manifestacije u usnoj šupljini, također ograničene na jednu polovicu usta ili jezika. Za tu infekciju tipično je da počinje općim osjećajem slabosti praćenim blagom vrućicom te pečenjem i bolovima na jednoj strani tijela.

Unutar nekoliko dana, na istom dijelu tijela, uzduž zahvaćenog živca, pojavljuje se osip te izbijaju mali, tekućinom ispunjeni mjehurići. Obično se javljaju na prsima, trbuhu, leđima ili licu, ali može biti zahvaćen i vrat, udovi ili donji dio leđa. Zahvaćeno područje može biti jako bolno, osjetljivo i može svrbjeti. Nakon jednog do dva tjedna mjehurići prolaze i stvaraju se kraste, no bolovi mogu i dalje biti prisutni. Ako duboka bol traje nakon što su kožne promjene prošle, riječ je o postherpetičnoj neuralgiji. Može trajati mjesecima, čak i godinama, posebno u starijih ljudi.

Ova vrsta osipa nije bezazlena bolest, te je preporučljivo potražiti liječničku pomoć. Prije svega je potrebno plikove u ranom stadiju premazati antiseptičkom masti kako bi se spriječilo daljnje širenje. Ako je zahvaćen dio u području živca trigeminusa moguće su komplikacije u obliku konjunktivitisa i oštećenja rožnice (zoster ophtalmicus), dok zoster u području ušnog živca može oštetiti ušni živac. Od komplikacija može se javiti djelomična ili potpuna paraliza ličnog živca. Ako je zahvaćen trbuh, bolovi mogu biti izuzetno jaki.

Spriječiti infekciju nije moguće, ali se određenim mjerama može umanjiti aktivnost virusa. Svakako je potrebno izbjegavati stresne situacije i psihičke poremećaje, odnosno sve što nadražuje živčani sustav uključujući alkohol i kavu. Pomažu preparati vitamina B skupine (B1, B6 i B12) tijekom desetak dana.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje herpes zostera

- Za ublažavanje bolova i svrbeža stavite obloge od gline, pasiranog sira i listova kelja
- Jedite što više povrća i žitarica; kiselo voće i povrće (limun, rajčica) izbjegavati
- Za jačanje živčanog sustava koristite kalij i ginseng
- Par kapi eteričnog ulja od kamilice sa medom za unutarnju upotrebu
- Razblaženo eterično ulje od lavande i ružmarina za vanjsku upotrebu
- Kupka sa dodatkom trine
- Pranje tijela u voćnom octu
- Izbjegavati alkohol, nikotin i kavu
- Izbjegavati stres
- Vježbe opuštanja


Napomena

Čim se pojave tipični znakovi osipa obavezno posjetite liječnika.