Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

HIV / AIDS


Opis

Ako se ne liječi virus pod imenom HIV može dovesti do oboljenja od AIDS-a, bolesti koja dovodi do potpunog sloma imunološkog sustava organizma. Dolazi do pojave višestrukih infekcija, te do razvoja različitih tipova tumora.

HIV pripada porodici retrovirusa, koji nakon ulaska u ljudski organizam napada specifičnu vrstu bijelih krvnih stanica, T-limfocite, u njima se množi, uništava ih i postupno dovodi do slabljenja imuniteta. Prema specifičnim molekulama koje se nalaze na površini tih stanica, one se još nazivaju i CD4 stanice.

Kada putem oštećene kože kroz sluznice ili izravnim unošenjem (npr. ubod zaraženom) HIV uđe u tijelo, on ulazi u specifičnu stanicu imunološkog sustava, T-limfocit, te tu inficiranu stanicu pretvori u minijaturnu tvornicu koja stvara veliki broj kopija virusa. Kada unutar T-limfocita nastane veliki broj novih virusa on prsne i oslobađa mnoštvo virusa u krvotok te propada. Virusi ulaze u nove T-limfocite i proces se ponavlja.

Time HIV postupno uništava sve veći broj T-limfocita, što dovodi do slabljenja imuniteta i rezultira pojavom oportunističkih infekcija i određenih malignih bolesti. Iako HIV primarno napada specifične stanice imunološkog sustava, T-limfocite, on može izravno oštetiti i neke druge stanice u tijelu.

Dva do četiri tjedna nakon ulaska HIV-a u organizam nastaje akutna HIV infekcija koja se može očitovati nespecifičnim simptomima sličnim gripi ili mononukleozi koji spontano prolaze. Akutna HIV infekcija tada prelazi u fazu asimptomatske HIV infekcije (HIV infekcija bez simptoma bolesti). Može proći deset i više godina, a da HIV inficirane osobe nemaju simptome bolesti, da izgledaju i osjećaju se zdravo.

Međutim, za to vrijeme imunološki sustav slabi i bolest na koncu progredira u AIDS (uznapredovali stadiji HIV infekcije). Progresija u AIDS nije kod svih HIV inficiranih osoba jednaka; u nekih je put od akutne HIV infekcije do AIDS-a kraći, a u nekih dulji. HIV se može prenositi spolnim odnosom, majčinim mlijekom, transfuzijom zaražene krvi ili njezinim preparatima.

Simptomi zaraženosti HIV-om su jak osjećaj premorenosti, infekcije na ustima, prsima, očima, mozgu ili crijevima, pojava herpesa, pojava pojasnog herpesa, pojava hepatitisa, pojavljivanje velikih ljubičastih pjega na koži, infekcije koje se ponavljaju i postaju kronične, pogoršanje stanja akni, postupno narušavanje općeg zdravstvenog stanja.

S obzirom na to da ne postoji cjepivo protiv HIV-a, jedini način za prevenciju bolesti je izbjegavanje rizičnih oblika ponašanja. Prevencija AIDS-a zahtijeva samodisciplinu i snažan karakter. Ponekad se čini da te mjere prevencije prilično ograničavaju osobnost, no učinkovite su i spašavaju živote.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje HIV-a / AIDS-a

- Hranite se zdravom, svježom i pretežno biljnom hranom
- Promijenite nezdravi način življenja
- Prekinite sa pušenjem i konzumiranjem alkohola i kave
- Pazite na probavu i redovnu stolicu
- Za jačanje organizma koristite artičoku i bazgu
- Za poticanje imunološkog sustava koristite ehinaceju i sladić
- Čajevi od odoljena, matičnjaka, krijesa, ružmarina i hmelja
- Protiv umora uzimajte čaj od ružmarina
- Upotrebljavajte sve vrste kondoma uključujući oralni, vaginalni i analni
- Ne stupajte u spolne odnose za vrijeme drugih genitalnih infekcija
- Plivanje
- Ojačajte tijelo trljanjem, masiranjem i pranjem u hladnoj vodi
- Kupke u naizmjenično toploj i hladnoj vodi
- Jutarnja gimnastika kraj otvorenog prozora
- Nova generacija jogurta pozitivno utječe na crijevnu floru i potiče proizvodnju antitijela
- Jedite svježe voće i povrće, osobito luk, češnjak i kruške
- Pijte sirup od šumskog voća
- Ako ste trudni posavjetujte se s liječnikom o zamjenskim mogućnostima za dojenje
- Tehnike opuštanja


Napomena

Ako sumnjate da ste se zarazili obavezno posjetite liječnika.