Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Infarkt - Srčani udar


Opis

Srčani infarkt je poremećaj u kojem dolazi do oštećenja područja srčanog mišića radi njegove nedovoljne opskrbljenosti kisikom, a ujedno je i najveći uzrok smrtnosti. Uzroci infarkta su sužavanja krvnih žila uslijed arterioskleroze koja dovodi do oštećenja srčanog tkiva. Stvara se ugrušak i srce ne dobiva dovoljno krvi i kisika, te dolazi do nepodnošljivih bolova u predjelu srca popraćenih sa grčevima u rukama, trbuhu i leđima.

Ovo se najčešće događa u koronarnoj arteriji koja se sužava. Oštećena tkiva zauvijek gube sposobnost kontrakcije tog dijela srčanog mišića. Ostale popratne pojave su znojenje, smrtni strah, plave usnice, blijedilo, ubrzan puls i pad krvnog tlaka.

Tkivo koje je ostalo bez kisika odumire ukoliko se kroz nekoliko sati ne otvori suženo srčano tkivo. Što je veće područje odumrlog tkiva to je mogućnost da se preživi manja i zato je od životne važnosti da se što hitnije potraži liječnička pomoć.

Kod prvih znakova infarkta trebalo bi odmah otići u bolnicu ili pozvati hitnu medicinsku pomoć. Dok liječnik ne stigne nastojte se riješiti uske odjeće, širom otvorite prozor i legnite, te se nastojte ne uzrujavati.

Faktori rizika su: pušenje, hipertenzija, hipotenzija, dijabetes melitus, hrana bogata masnoćama, visoke koncentracije kolesterola u krvi, gojaznost, osobe iznad 65 godina starosti i nasljedni faktor. Ujedno, bolest više pogađa muški dio populacije. Rizik povećavaju osobna ili obiteljska sklonost oboljenjima koronarne arterije, cerebrovaskularne bolesti, oboljenje perifernih žila, angina (osobito nestabilna angina) ili bubrežno zatajenje koje zahtijeva hemodijalizu.

"Okidač" za infarkt ponekad, premda rijetko, može biti neočekivani veliki stres. Kod starijih osoba rizični faktor može biti naprezanje pri defekaciji. Akutni infarkt godišnje pogađa približno dvoje od 1000 ljudi i najčešći je uzrok iznenadne smrti odraslih osoba.

Akutni infarkt zahtijeva hitnu liječničku intervenciju. Obično je potrebno bolničko liječenje u trajanju 1-14 dana. Potrebno je odmah započeti s praćenjem EKG-a zbog aritmija koje tijekom prvih nekoliko sati nakon akutnog infarkta mogu biti fatalne. Cilj liječenja je smanjenje srčanog opterećenja kako bi se spriječile moguće i uklonile postojeće komplikacije.

U početku se tjelesne aktivnosti ograničavaju, a zatim postupno povećavaju. Kod hitne intervencije lijekovi i infuzijske otopine unose se intravenskim kateterom. Ovisno o općem stanju, mogu se primijeniti invazivne dijagnostičke metode. Za neposredno praćenje statusa tjelesnih tekućina unosi se urinarni kateter. Obično se daje kisik, čak i ako je njegova razina u krvi normalna, što osigurava brzu opskrbu tkiva i smanjenje opterećenja srca.

Ograničenje ishrane nije neizbježno, ali ako je indicirano hrana ne smije sadržavati puno soli, treba biti bez kofeina i niskog sadržaja masnoća. U nekih je bolesnika potrebno izvršiti hitan kirurški zahvat.

Ishod ovisi o veličini i mjestu oštećenog tkiva. Oštećenje elektroprovodnog sustava (impulsa koji kontroliraju srčani rad) pogoršava prognozu. U trećini slučajeva ishod je fatalan. Ako pacijent preživi dva sata nakon napada, veća je mogućnost njegova preživljenja, no nisu isključene komplikacije. Ako ih nema, moguć je potpuni oporavak. Infarkt ne mora uzrokovati invalidnost, a oboljeli se može postupno vratiti normalnom životu i svakodnevnim aktivnostima, uključujući i spolnim.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje srčanog udara - infarkta

- Hranite se isključivo bazičnom hranom sa što više svježeg voća i povrća
- Nastojte izbjegavati sol
- Izbjegavajte nikotin, kavu i alkohol; od alkohola se može piti samo crveno vino u manjim količinama s obzirom da sadrži tanin
- Jedite češnjak jer sadrži acilin koji utječe na normaliziranje krvnog tlaka i protoka krvi u srcu, a uz to regulira i kolesterol
- Nastojte postići svoju normalnu tjelesnu težinu
- Nastojte sniziti krvni tlak i povišeni kolesterol sa hranom bogatom lecitinom, vitaminom C i sirovom mrkvom
- Izbjegavajte stresne situacije i primjenjujte tehnike opuštanja
- Primjenjujte mjere koje stabiliziraju krvotok: suho trljanje ručnikom, pranja i tuširanja, hladni oblozi na prsima
- Redovno vježbajte tehniku punog disanja
- Prsa masirajte sa masti od bijelog gloga
- Pijte čajeve koji jačaju srčano tkivo, umiruju rad srca i snižavaju krvni tlak: kamfor, bijeli glog i imela
- Krećite se što više na svježem zraku


Napomena

Kod prvih znakova infarkta obavezno posjetite liječnika.