Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Ispadanje kose


Opis

Kosa neprekidno ispada i ponovno se obnavlja u ciklusima koji traju više mjeseci, ali ako primijetite veći broj vlasi na jastuku ili kad kosa u čupercima ostaje na češlju ili četki nakon češljanja, znak je da s kosom nešto nije u redu. Pojavljivanje više malih dijelova bez kose na vlasištu ukazuje na bolest koja se zove alopecija.

Androgena ili androgenetska alopecija, najčešća je vrsta gubitka kose (čak 95% svih alopecija) kod muškaraca i kod žena, a još je nazivamo muška, genetska ili nasljedna ćelavost. Kod muškarca se obično počinje javljati između dvadesete i tridesete godine života, a kod žena se javlja nešto kasnije, obično u menopauzi kada dolazi do hormonalnih promjena u organizmu.

Uzrok androgene alopecije je stimulacija folikula kose muškim spolnim hormonima (androgenima), uz sudjelovanje i drugih čimbenika, primjerice naslijeđa i starenja. Jako opadanje kose može biti posljedica nedostatka minerala i bjelančevina, a ponekad je povezano sa slabokrvnošću, umorom ili problemima s endokrinim žlijezdama.

Opadanje kose može biti povezano s alkoholizmom ili nekim lijekovima. Potpuno ćelavi dijelovi okruženi normalnom kosom mogu biti povezani s poremećajima u radu štitnjače, a ponekad je razlog gubitka kose psihičke prirode.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje ispadanja kose

- Nemojte paničariti zbog opadanja kose
- Nastojte primjeniti uravnoteženu prehranu
- Možete uzimati povećane količine vitamina A, željeza, cinka, magnezija, natrija
- Uzmite kuru vitamina D
- Utrljajte u kosu ulje od kukuruza i lana za jačanja vlasišta
- Dugoročno perite kosu sa pripravcima od koprive, ružmarina, metvice i kičice
- Uzimajte kapsule ginka i ulje dvogodišnje pupoljke


Napomena

Ako se pojavi iznenadno i jako opadanje kose obavezno posjetite liječnika.