Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Multipla skleroza


Opis

Multipla skleroza je tipična civilizacijska, sporonapredujuća bolest središnjeg živčanog sustava koja kod starih naroda nije bila poznata, a vjerojatno je uvjetovana prehranom. Stvarni uzrok bolesti nije poznat.

Polazi se od toga da zbog poremećenosti imunološkog sustava organizam proizvodi previše antitijela koja razaraju kralježničku moždinu. Pri tome se mijelin, koji obavija živce kralježničke moždine i omogućava slanje impulsa, razara i dolazi do ovapnjenja (skleroze). Moguće objašnjenje je i obiteljska sklonost. Bolest se obično pojavljuje između 20. i 40. godine života i češća je u žena nego u muškaraca.

Najčešći početni simptomi su parestezije ekstremiteta, trupa ili jedne strane lica, zatim slabost ili nespretnost ruke ili noge, te poremećaji vida kao što su djelomična sljepoća ili bol u jednom oku, nejasan vid ili skotomi (ispadi vidnog polja).

Od ostalih ranih simptoma mogu se javiti očna kljenut (slabost očnih mišića) koja uzrokuje diplopiju (dvoslike), prolazna slabost, umor ili ukočenost jednog ili više ekstremiteta, manji poremećaji hoda, poteškoće u kontroli mokraćnog mjehura, vrtoglavica ili blagi emocionalni poremećaji.

Svi ovi simptomi i znakovi ukazuju na zahvaćenost središnjeg živčanog sustava, a mogu biti prisutni mjesecima i godinama prije nego što se uspostavi dijagnoza. Povišena tjelesna temperatura može pojačati simptome. Javljaju se i psihičke promjene u smislu apatije, depresije ili euforije, te pomanjkanje prosudbi.

Motorički poremećaji očituju se neuravnoteženim hodom, te drhtavim, nepravilnim kretnjama, a osjetni poremećaji u smislu gubljenja osjeta za bol, temperaturu, utrnulost itd. U uznapredovaloj bolesti kada je zahvaćena i kralježnička moždina, mogu se javiti i inkontinencija urina i stolice (nemogućnost zadržavanja).

Tijek bolesti je raznolik i nepredvidiv. Karakteriziraju ga izmjene egzacerbacije (faza pogoršanja) i remisije (faza smirenja) bolesti. U početku remisije mogu trajati mjesecima i godinama, čak i više od 10 god. Kod bolesnika koji imaju česte napade bolesti, pogotovo ako bolest počne u srednjim godinama, tijek može biti izrazito ubrzan i u kratkom roku dovesti do razvoja invalidnosti.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje multiple skleroze

- Prehranu orjentirati prvenstveno na povrće bogato vitalnim tvarima
- Izbjegavati denaturirane prehrambene proizvode (konzerviranu hranu, tvornički šećer, bijeli kruh itd.)
- Meso i mesne prerađevine zamijenjiti sa mliječnim proizvodima
- uzimati hranu bogatu vitaminom E (pšenične proizvode, koštunjičavo voće, kvasac, maslinovo ulje)
- Pravilnom prehranom održavati normalnu tjelesnu težinu
- Obavezno prestati pušiti i piti alkohol
- Baviti se tjelesnim aktivnostima, trčanjem, šetnom, ali paziti da se organizam previše ne optereti
- Tuširanje naizmjenično toplom i hladnom vodom kako bi očvrsnuli organizam i ojačali imunološki sustav
- Hladnom vodom: kupka sa voćnim octom, prskanje, tuširanje
- Toplom vodom: sauna, kupke u vrućoj vodi, vruće kupke za noga
- Tehnike opuštanja
- Autosugestija, meditacija, vizualizacija


Napomena

Prilikom pojave prvih simptoma ili sumnji oboljenja obavezno posjetite liječnika.