Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Opekline


Opis

Opekline su ozljede nastale djelovanjem visoke temperature, kemijskih tvari ili zračenja. Njihova težina ovisi o zahvaćenoj površini tijela i dubini oštećenja tkiva. Opekline nastale od sunca mogu uzrokovati mnogobrojne probleme od akutne upale kože do jake pojave plikova. Crvenilo kože može izazvati više različitih faktora: nadraženost, trenje, sunčanje, infekcija ili virusno oboljenje.

Najčešći uzrok opeklina od sunca je izlaganje nezaštićene kože suncu i odbijanju sunčevih zraka od površine mora ili snijega. Određeni lijekovi mogu djelovati tako da postanete osjetljiviji na opekline od sunca, ali jednako tako mogu djelovati i kreme za koje se tvrdi da su fotosenzitivne. Postupak koji se temelji na primjeni sunčevih zraka u liječenju određenih kožnih tegoba (psorijaze) može izazvati potpuno isti učinak.

Opekline prvog stupnja (površinske) su najlakše opekline koje možete zadobiti i zahvaćaju samo epidermu. Opečeno područje je crveno, lagano oteknuto, bolno, suho i bez mjehurića. Dugoročno oštećenje tkiva od ovih opeklina je rijetko.

Opekline drugog stupnja zahvaćaju epidermu i dio donjeg sloja kože. To su opekline uzrokovane parom ili plamenom. Opeklina je crvena, nateknuta, bolna i javljaju se mjehurići. Ovaj tip opeklina se može liječiti kod kuće prirodnim metodama samo ukoliko površina opekline nije velika i ne nalazi se na predjelu lica, ruku, nogu ili genitalija.

Opekline trećeg stupnja uništavaju epidermu i dermu, te su najopasnije i najozbiljnije i zahtjevaju hitnu medicinsku pomoć. Ukoliko se radi o opeklinama trećeg stupnja treba znati da su stradali vanjski i unutarnji dijelovi kože, a kosa, živci, krvne žile, žlijezde, pa čak i mišići i kosti mogu biti oštećeni. Opekline trećeg stupnja često rezultiraju smrću, posebno ako je zahvaćena veća površina tijela.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje opeklina

- Osim u slučaju jakih opeklina pokušajte rashladiti kožu hladnom vodom
- Stavljajte led na opekline, ako nisu jako velike
- Zaštitite kožu prije izlaganja suncu
- Izbjegavajte sunčanje u vremenu između 11 i 16 sati
- Uzimajte kapsule ekstrakta grožđanih sjemenki, ehinaceje, centele i ananasa
- Masirajte opečena mjesta sa gelom od aloe vere
- Nanosite eterična ulja od eukaliptusa, lavande i pasjeg trna
- Sravljajte obloge od nevena, gospine trave i virdžinijskog čudesnog oraščića
- Kod manjih opeklina može pomoći nanošenje na opečeno mjesto i med, zobena kaša, sol, ocat, mlijeko, rajčice, bjelanjak, tijesto i lišće trputca


Napomena

U svim jačim slučajevima opeklina obratite se liječniku.