Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Osteoporoza


Opis

Osteoporoza je metabolička bolest kostiju, karakterizirana progresivnim gubitkom koštane mase po jedinici volumena, što povećava sklonost prijelomima, naročito kralježaka, podlaktice i vrata bedrene kosti.

Koštana masa organizma na svom je vrhuncu u dobi od 30 godina, a nakon 45. godine života ona počinje opadati i to tri puta brže kod žena nego kod muškaraca.

Glavni uzroci osteoporoze su fiziološko starenje koštane mase koje smanjuje obujam kostiju za dvije petine tijekom dvadeset godina, zatim menopauza jer razina estrogena koji štiti od osteoporoze opada nakon menopauze, te dugotrajna nepokretnost udova.

Od ostalih uzroka tu su uzimanje kortizona tijekom dugog razdoblja, Cushingova bolest, pretjerano lučenje hormona štitnjače, duža razdoblja anoreksije ili sportskog napora kod žena i rak, a pušenje i obilno konzumiranje alkohola povećavaju opasnost od oboljenja.

Iza četrdesete godine muškarci gube 0,5 do 0,75% koštane mase godišnje, a žene 1,5 do 2%. Nakon klimakterija u žena je taj gubitak povećan i do 3%. Osteoporoza se češće javlja kod žena u kojih je rano nastupila menopauza, mršavih žena, onih koje u obitelji imaju osteoporozu, koje se ne bave tjelesnom aktivnošću i manje se izlažu suncu, kod pušačica, žena koje hranom ne uzimaju dovoljno kalcija, koje konzumiraju veće količine alkohola i kave i onih koje se liječe steroidima, heparinom i lijekovima za neutralizaciju želučane kiseline. Povećano uzimanje bjelančevina izaziva pojačano izlučivanje kalcija putem bubrega.

Osteoporoza se najčešće otkrije nakon spontanih prijeloma kod nekog naglog pokreta, prijeloma nakon pada i bolova u kralježnici koji se javljaju osobito nakon dužeg stajanja ili nošenja tereta.

Često se i naknadno rendgenom otkriju stari prijelomi kralježaka, najčešće grudnih. Posljedica takvih prijeloma gubitak je u visini koji je česta pojava kod uznapredovale osteoporoze.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje osteoporoze

- Ne upotrebljavajte biljne lijekove dok se ne potvrdi dijagnoza bolesti
- Uzimajte redovito hranu bogatu kalcijem
- Smanjite prekomjernu težinu ako je prekomjerna
- Izbjegavajte alkohol i cigarete
- Umjesto jakih sredstava protiv bolova lagano razgibavajte zglobove
- Budite aktivni
- Plivajte
- Pijte čaj od poljske preslice
- Uzimajte dodatno vitamin D, ali uz liječnički nadzor
- Nanosite kremu od ljute paprike ili harpagofita tri puta na dan
- Za održavanje zdravih kostiju uzimajte tinkturu od lucerne
- Uzimajte kapsule od ljekovite anđelike i majčinskog vratiča
- Redovito lagano vježbajte
- Akupunktura


Napomena

Ne poduzimajte nikakve mjere liječenja bez savjetovanja sa liječnikom.