Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Zatvor


Opis

Opstipacija ili konstipacija su stručni izrazi kojima se označava jedna od najčešćih bolesti civilizirana čovjeka. Zatvor (opstipacija) je zastoj kada duže od tri dana izostane stolica. U nekih bolesnika glavne su tegobe suviše tvrde i suhe stolice, dok se drugi žale samo na vrlo rijetko i zakašnjelo pražnjenje.

Neki imaju osjećaj nepotpunoga ispražnjavanja nakon izvršene nužde, često se zdrave osobe same proglašavaju bolesnima u skladu sa svojim vlastitim shvaćanjima o funkciji i radu crijeva. Ako netko ima vlastitu predodžbu u tome da čovjek mora imati dvije stolice dnevno, onda će se smatrati bolesnim ako ima stolicu svaki drugi dan.

Akutan zatvor stolice je nemogućnost ispražnjivanja crijeva, koja je nastupila naglo i ne traje dugo. Za razliku od kroničnoga zatvora, kada smetnje pražnjenja traju dugo, često godinama, akutan zatvor javlja se u ljudi koji imaju redovnu stolicu.

Nema čovjeka koji nije bio "zatvoren" barem nekoliko dana. Poznat je zatvor stolice za vrijeme putovanja, promjene klime i mjesta boravka, dugotrajne vožnje u automobilu, boravka u bolnici. Takve smetnje najčešće su bezazlena pojava. Obično se za dva-tri dana i bez lijekova ponovo uspostavi normalan ritam pražnjenja.

Nagao, akutan zatvor postaje ozbiljniji problem i opasna pojava onda kada je jedan od znakova teže bolesti ili trovanja, ali tada je praćen mnogo neugodnijim znakovima: jakim bolovima u trbuhu, mučninom, povraćanjem, povišenom temperaturom.

Nagao zatvor stolice nastupit će ako zbog neke bolesti ili otrovanja dođe do potpunoga prestanka rada crijeva (paraliza crijeva), ili ako je onemogućen prolaz crijevnoga sadržaja (strano, progutano tijelo zatvori prolaz, npr. nakupine koštica od trešanja ili klupko glista; zatim uvrnuće crijeva, pritisak na crijeva).

Akutan zatvor prati mnoge akutne zarazne bolesti. Teži akutan zatvor nastat će i prilikom otrovanja: olovom, ugljičnim disulfidom, antimonom, morfijumom. Zbog otrovanja talijumom, stolice nema po 10 do 14 dana. Svaka sumnja na otrovanje zahtijeva liječnički pregled. Protiv akutnoga i kroničnog zatvora (naročito u djece) često se upotrebljavaju narodna ljekovita sredstva: čajevi, kompoti, npr. od šljiva ili smokava, slatka sredstva kao med. Prije upotrebe tvorničkih lijekova potreban je savjet liječnika.

Iako kroničan zatvor stolice može biti posljedica bolesti (organskoga oštećenja), u više od 90% slučajeva samo je funkcionalni poremećaj. To znači da uz normalnu probavu i zdrava crijeva postoji samo otežano ispražnjavanje debeloga crijeva zbog poremećaja u radu živaca (autonomnoga živčanog sustava), koji su odgovorni za redovno odstranjivanje izmeta. Kroničan zatvor je mnogo češći u žena. To je i razumljivo jer su njeni drušveni obziri i osjećaj stida mnogo veći nego u muškaraca.

U nekim se sredinama akt velike nužde još uvijek smatra sramnim činom, ali i uvjeti života moderna čovjeka, zanimanje, putovanja, često ga prisiljavaju da svjesno i nesvjesno odgađa nuždu i time se odvikava od redovnoga prirodnog ritma pražnjenja.

Dugotrajan, godinama gušen refleks ispražnjavanja na kraju toliko oslabi da normalni podražaji više nisu dovoljni. U debelom crijevu izmet se sakuplja danima. Osjećaj potrebe za ispražnjavanjem javlja se tek onda kada količina stolice u crijevima bude toliko velika da prijeđe novi prag izdržljivosti tj. kada se debelo crijevo suviše rastegne. Takav oslabljeni refleks najčešći je uzrok kroničnoga zatvora.

Osobe koje pate od te vrste zatvora imaju stolicu svakih 5 do 8 dana, često i duže. No, unatoč tako rijetkim stolicama obično nemaju drugih tegoba. Koji put se može javiti glavobolja, mučnina, gubitak apetita, napetost u trbuhu, čak i "srčane teškoće", ali te smetnje odmah prestanu kada se izvrši nužda; jačih bolova nema, češće su to mukli bolovi u križima te osjećaj pritiska u donjem dijelu trbuha i zdjelici; grčeviti bolovi u trbuhu javljaju se vrlo rijetko.

Bolesnici koji pate od kroničnoga zatvora dovode se u opasnost zbog pretjerane upotrebe sredstva za čišćenje (laksativa, purgativa). Da bi dobile stolicu u vrijeme kada žele, takve osobe uzimaju sve veće doze i posižu za sve jačim sredstvima.

Tada se javljaju smetnje koje više nisu posljedica zatvora, nego dugotrajne upotrebe i uzimanja tih sredstava. Sva sredstva za čišćenje djeluju protuprirodno jer nasilno podražuju crijeva.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje zatvora

- Jesti polako i hranu dobro sažvakati
- Jesti hranu bogatu vlaknima, svježe voće i povrće, te piti sokove od njih ujutro ili između obroka (mrkva, breskve, šljive, kajsije, grožđe, rabarbara, ribizli)
- Nikada se ne suzdržavati od stolice
- Trenirati cijelo tijelo
- Ne koristite sredstva za čišćenje jer se organizam na njih navikne, te ih je potrebno uzimati u većim dozama što može izazvati kontraindikacije i dovesti do upale
- Piti sok od kiselog kupusa tri puta dnevno
- Klistirati jednom dnevno - u litru mlake vode dodati žlicu soli, čaj od kamilice ili glicerina
- Čepići od glicerina ili ugljične kiseline
- Djelomične sjedeće kupke
- Dva puta dnevno stavljati hladne obloge preko trbuha i držati oko tri sata ili preko noći
- Piti čaj za čišćenje od pasjeg drena
- Masaža donjeg dijela trbuha
- Piti žlicu mljevenog sjemenja od lana sa čašom vode kako bi se poboljšao rad crijeva
- Čajevi od bijelog sljeza, sljeza i koprive koja se može koristiti i kao salata ili kuhana na mlijeku
- Akupresura
- Vježbe opuštanja
- Nastojte svaki dan ići u isto vrijeme u toalet


Napomena

Kada zatvor dugo traje, a mjere samopomoći nisu bile djelotvorne obavezno posjetite liječnika.