Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

ALKALOIDI


Opis

Alkaloidi su biljne maze koje sadrže dušik, a na čovjeka i životinje snažno djeluju. Izraz alkaloid potječe s početka devetnaestog stoljeća kad se iz smjese alkaloida maka iz opijuma, kao prvi čisti alkaloid, izolirao morfij.

Prema biosintetskom nastanku, alkaloide dijelimo na protoalkaloide, pseudoalkaloide i prave alkaloide. Protoalkaloidi su jednostavne baze koje nastaju neposredno iz aminokiselina, npr. tiamin, histamin, kolin itd. Pseudoalkaloidi imaju osnovnu strukturu nealkaloida, a njihov je dušik u molekulama slučajniji. U tu skupinu ubrajamo steroidne i triterpenske alkaloide.

Za prave alkaloide karakteristično je da dušikove atome imaju uvijek vezane u kružnim sustavima. Često susrećemo podjelu alkaloida prema njihovoj prisutnosti u biljkama i biljnim porodicama, prema kemijskom sastavu i prema karakterističnom farmakološkom djelovanju.

Alkaloidi se u biljkama nalaze kao soli organskih kiselina koje su topive u vodi ili su vezani na trjeslovine. Danas je poznato oko sedam tisuća alkaloida. Rijetki ili nepoznati alkaloidi nalaze se u bakterijama, algama, gljivama i mahovinama.

Kod papratnjača ih ima samo u crvotočini i preslici, a kod golosjemenjača u tisi i kositernici. Najveći broj alkaloida sadrže dvosupnice. Neki su alkaloidi vrlo rasprostranjeni, npr. kofein i nikotin, dok druge nalazimo samo kod određenoh porodica ili samo kod pojedinih vrsta.

U biljci se nalazi obično jedan glavni, te brojni prateći alkaloidi, a svi oni nastaju iz iste biogenetske preteče.

Uloga alkaloida u biljci nije još posve jasna, a najvjerojatnije služi za prijenos i pohranjivanje dušika. Djelomično štite biljke od bakterija, gljivica, virusa i životinja koje bi ih inače pojele.

Izuzetak su neki insekti koji s hranom primaju alkaloide potrebne za sintezu feromona, sredstva za privlačenje spolnih partnera.

Alkaloidi djeluju na sve sustave organa, živčani sustav, srce i krvotok, dišne, probavne i mokraćne organe. Usto djeluju protiv reumatskih upala, te stimuliraju imunološki sustav. U posljednje vrijeme liječnici posvećuju pozornost alkaloidima i sprječavaju diobu stanica, među ostalima i stanica raka.

Učinak alkaloida vrlo je snažan i otrovan, pa ih koristimo isključivo u gotovim lijekovima u kojima im je količina točno određena. Liječenje, dnevnu količinu lijekova i uspjeh uvijek treba nadzirati liječnik. Samo tako ćemo spriječiti trovanje tim aktivnim tvarima.