Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

ALOJ (Aloe vera Liliaceae)


Aloj je sukulentna trajnica podrijetlom iz suhih područja istočne i južne Afrike, te područja uz sredozemno more. Njegovi zelenkastosivi, gusto zbijeni, debeli i mesnati listovi imaju nazupčane bodljikave rubove. Tkivo unutar lista sadržava sok koji se u pučkoj medicini najčešće koristi lokalno za cijeljenje rana.


Dijelovi za upotrebu


Sok i želatina iz listova

- Listovi se beru s biljaka starih dvije do tri godine
- Sok se izlučuje kad se zareže list, a želatina se uzima iz središnjeg dijela lista gdje se nalaze stanice bogate sluzi
- Aloj je dostupan u pićima i preparatima za njegu kože


Sastojci

Želatina iz lista sadržava polisaharide i lipide koji imaju ljekovita svojstva, a sok sadržava antrakinone, npr. aloin A i B koji imaju laksativna svojstva.


Upotreba u liječenju

Ljekovitost aloja poznata je od davnih vremena. Laksativni sok se sušio i prodavao kao smola. Želatina stimulira imunološki sustav organizma, a posjeduje i antibiotičko, protuupalno i antiseptičko djelovanje. To je čini vrlo upotrebljivom za liječenje određenih kožnih bolesti, npr. razni ekcemi i psorijaza. Pedesetih godina prošlog stoljeća aloj je postao ponovno poznat kao sredstvo za liječenje opeklina od radijacije. Danas gel ima vrlo široku upotrebu za ublažavanje, vlaženje i liječenje opeklina, uključujući i opekline od sunca, rana akni, analnih naprslina i hemoroida.

Ispitujući učinkovitost aloja kao protuupalnog sredstva, meksički su istraživači ustvrdili da aloj sprječava otekline tako da koči kretanje upaljenih stanica i kemikalija koje potiču upalu. Istraživanje na štakorima pokazuje da krema koja sadržava aloj ne samo da može pomoći kod reumatskih bolesti, nego sprječava i liječi reumatski artritis. S obzirom da je aloj snažan laksativ, travari preporučuju da se ponajprije upotrebljava kao lijek za vanjsku upotrebu. Neki komercijalni proizvodi mogu se koristiti za unutarnju upotrebu, a tu je najčešće riječ o pićima koja jačaju imunitet, a iz kojih je izvađen laksativni sastojak.


Uzgoj

Ova osjetljiva biljka može se uzgajati kao sobna biljka, ali najniža temperatura prostorije mora biti iznad pet stupnjeva.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje slabosti imunološkog sustava
- Pića (iz kojih je izvađen laksativni sastojak): Slijedite upute proizvođača


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje rana, opeklina i hemoroida
- Preparati za kožu: Nanosite na oboljelo mjesto dva do tri puta dnevno


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Pri unutarnjoj upotrebi aloj izaziva proljev, što može smanjiti razinu kalija u krvotoku
- Može izazvati napadaje katara debelog crijeva
- Aloj ne bi trebala uzimati djeca, trudnice i dojilje
- Ne upotrebljavajte aloj ako patite od uremije ili poremećenog rada bubrega ili jetre