Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

ANANAS (Ananas comosus (A. sativus) Bromeliaceae)


Podrijetlom iz Južne Amerike ananas je trajnica čija snažna stabljika može narasti do metar visine. Ima mesnate bodljikave listove oblikovane poput šiljka na koplju. Cvjetovi oblikuju gusti cvat na vrhu svake stabljike. Plod, na čijem se vrhu nalazi kruna listova, sastavljen je od žutih ili crvenkastožutih pločica koje kao da su zavarene jedna na drugu.


Dijelovi za upotrebu


Zreli i nezreli plod, te stabljika

- Najbolji način konzumiranja ananasa je da se jede zreli sirovi plod ili pije njegov sok
- Stabljike se skuplaju nakon što su ubrani plodovi
- Plod se može osušiti, pa upotrebljavati za pripremanje prašaka ili ekstrakta u kapsulama


Sastojci

Plod i stabljika sadržavaju enzim bromelain koji je proteolitik (razgrađuje bjelančevine u organizmu). Plodovi su bitan izvor vitamina A i C.


Upotreba u liječenju

Bromelain je ključni sastojak u upotrebi ananasa za ljekovite svrhe. taj enzim razgrađuje bjelančevine, ali ima i protuupalna i iscjeljujuća svojstva. Propisuje se za liječenje oticanja nakon ozljeda i operacija. Utvrđeno je da bromelain sprječava sintezu uzročnika upalnih procesa, te nagomilavanje krvnih zrnaca, te je predložena upotreba ananasa u liječenju tromboze.

Nedozreli plodovi potiču tek i učinkoviti su u liječenju probavnih smetnji. Zreli plodovi smanjuju prisutnost kiselina i nadutost u želucu. Vlaknaste tvari pokreću rad crijeva, a za listove se vjeruje da su blagotvorni u liječenju kasne pojave ili izostanka menstruacije, te menstrualnih bolova.


Uzgoj

Ananasu odgovaraju tropski klimatski uvjeti, a može se uspješno uzgajati u zagrijanom stakleniku s kontroliranom temperaturom.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje probavnih smetnji
- Kapsule (500 mg): Uzimajte s vodom dvije kapsule ujutro i dvije navečer
- Čisti sok: Pijte jednu čašu na dan


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- U normalnoj upotrebi plod i sok ne izazivaju nikakve popratne pojave, ali ipak se ne bi smjeli davati djeci mlađoj od šest godina jer bromelain može nadražiti sluznicu probavnih organa
- Prekomjerno uzimanje ananasa može uzrokovati bolove u želucu, proljev i alergijske reakcije
- Pijenje većih količina soka od ananasa može kod trudnica izazvati stezanje maternice
- Ananas ne treba upotrebljavati ako se uzimaju lijekovi protiv grušanja krvi, a on može umanjiti i djelovanje nekih lijekova