Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

ANĐELIKA LJEKOVITA (Angelica archangelica (Archangelica officinalis) Apiaceae)


Drugi nazivi: anđeoski korijen, korijen Sv. Duha, siriš, trubaljka.

Od davnina poznata pod imenom korijen Sv. Duha, anđelika je biljka zadivljujućeg izgleda čije debele šuplje stabljike mogu narasti i do tri metra. biljka ima fino urezane listove, a njezini plodovi imaju krila poput anđela, što je ujedno i objašnjenje njezina narodnog naziva. U doba renesanse vjerovalo se da anđelika može izliječiti sve bolesti.


Dijelovi za upotrebu


Korijenje

- Čvrsto korijenje uzima se od biljaka starih godinu do dvije
- Korijenje treba oprati, izrezati i osušiti na otvorenom
- Koristi se za uvarke, u kapsulama ili kao otopina za piće


Sastojci

Anđelikin korijen sadržava jedan posto eteričnog ulja koje se uglavnom sastoji od alfa-felandrena i beta-felandrena, aromatičnog angelicina, bergaptena i osthola.


Upotreba u liječenju

Korijen anđelike uglavnom se upotrebljava za liječenje običnih probavnih poteškoća kao što su smetnje probavnog sustava i nadimanje u želucu, a preporučuje se za bolove u trbuhu i grčeve u crijevima. Anđelika se već dugo upotrebljava kao lijek protiv gripe, prehlade i kašlja jer djeluje kao sredstvo za iskašljavanje, a osobito se preporučuje za liječenje bronhitisa.

Ekstrakt korijena može ublažiti bolove u leđima, te bolove kod gihta i reumatizma. Istraživanja su dokazala da anđelika ima protuupalna svojstva i svojstvo ublažavanja bolova. Ulje korijena anđelike djeluje još i antibakterijski te protugljivično. Istraživači su 1996. godine otkrili da je osthol učinkovit u sprječavanju zgrušavanja krvi, a to znači da bi se mogao upotrebljavati u liječenju tromboze. Dvije godine kasnije otkriveno je da bergapten posjeduje osjetljivost na svjetlost što bi se moglo iskoristiti u liječenju psorijaze. Anđeliku se može uzimati i kao gorki tonik koji djeluje na povećanje teka, jer potiče rad žlijezda koje izlučuju slinu i rad probavnih organa.


Uzgoj

Anđeliku je jednostavno uzgojiti iz sjemena. To je otporna biljka kojoj odgovaraju vlažna tla i umjerena klima. Dobro uspijeva na suncu ili u laganoj sjeni.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje probavnih problema, umora, prehlade i kašlja
- Oparak: Stavite 1 do 2 grama sušenog korijena u šalicu kipuće vode, procijedite i pijte tri puta dnevno
- Uvarak: Stavite jednu čajnu žličicu korijena u 3/4 šalice vode i postupno zagrijte do vrenja, maknite s vatre i ostavite da stoji pet minuta, procijedite i rasporedite na dvije doze i uzimajte tijekom dana
- Tekući ekstrakt (1:1 u 25% alkohola): Uzimajte 0,5 do 2 ml ekstrakta korijena tri puta dnevno
- Tinktura (1:5 u 50% alkohola): Uzimajte 0,5 do 2 ml tri puta dnevno


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Do sada nisu uočeni bilo kakvi štetni učinci
- Ne upotrebljavajte anđeliku za vrijeme trudnoće i dojenja
- Ne upotrebljavajte anđeliku ako ste dijabetičar
- Ne koristite anđeliku ako već uzimate pripravke za sprječavanje zgrušavanja krvi
- Dok upotrebljavate anđeliku izbjegavajte sunčanje, jer ona može izazvati preosjetljivost na sunčevu svjetlost kod osoba s osjetljivom kožom