Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

ARTIČOKA (Cynara scolymus Compositae/Asteraceae)


Podrijetlom iz mediteranskog područja danas se artičoka uzgaja diljem zapadne Europe. Premda je bila nadaleko cijenjena kao povrće još od 15. stoljeća, njezina ljekovita svojstva nisu bila prepoznata sve do 20. stoljeća. Ova zeljasta trajnica debele, uspravne i izbrazdane stabljike naraste u visino do metar i pol. Njezini krupni nazubljeni listovi sivozelene su boje s lica, a bjelkasti s naličja. Ljubičastozeleni cvjetovi okruženi mesnatim braktejama rascvjetavaju se tijekom ljeta.


Dijelovi za upotrebu


Listovi i cvjetovi

- Listovi se beru, pa zatim suše i upotrebljavaju za pravljenje ekstrakta, kapsula, oparaka i tinktura
- Neotvorene cvjetne glavice i mesnati dio stabljike ispod njih pripremaju se za jelo kao povrće


Sastojci

Listovi su bogati organskim i fenolnim kiselinama, a osobito gorkim i aromatičnim cinarinom. Sadržavaju još i seskviterpenske laktone, flavonoide, kalijeve soli, provitamin A i mnogobrojne enzime.


Upotreba u liječenju

Preparati od artičoke uglavnom se upotrebljavaju za liječenje probavnih tegoba, osobito onih koje su povezane s jetrom i žučnim mjehurom. Njemački znanstvenici su zabilježili da flavonoidi iz listova artičoke mogu poticati izlučivanje žuči i blagotvorno djelovati na obnavljanje stanica u jetri.

Isti znanstvenici su prije toga dokazali da ekstrakt iz listova artičoke može pomoći u snižavanju razine kolesterola u krvi. Otkriveno je da su seskviterpenski laktoni aktivni sastojak tog ekstrakta. Flavonoidi uz pomoć kalijevih soli djeluju kao dijuretici olakšavajući probleme s bubrezima.


Uzgoj

Posijte sjeme artičoke u rano proljeće u bogatu, dobro dreniranu zemlju na sunčano mjesto. Zaštitite biljku od mraza u vrijeme jakih zima.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje problema s jetrom i bubrezima, visoke razine kolesterola u krvi i probavnih smetnji
- Oparak: Stavite 30 do 40 grama sušenih listova u jednu litru kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite i pijte tri šalice na dan 15 do 20 minuta prije obroka
- Kapsule (50 do 100 mg suhog ekstrakta): Uzimajte jednu do dvije kapsule dva do tri puta dnevno prije obroka
- Kapsule (300 mg suhog ekstrakta): Uzimajte jednu kapsulu na dan
- Tinktura: Stavite 500g suhih listova u jednu litru alkohola i ostavite da odstoji 15 dana, uzimajte 1 do 4 čajne žličice s pola čaše vode tri puta na dan


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte nikakve pripravke od artičoke za liječenje žučnih kamenaca
- Ne preporučuje se konzumacija artičoke tijekom dojenja jer smanjuje količinu majčina mlijeka
- Seskviterpenski laktoni mogu uzrokovati alergijske reakcije, pa u takvim slučajevima treba izbjegavati pripravke od artičoke