Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

BRANJE LJEKOVITOG BILJA


Opis

Pri branju ljekovitog bilja moramo se pridržavati određenih pravila, a najvažnije je prepoznavanje biljaka. Pritom nam pomažu crteži i fotografije iz knjiga. I kod najmanjih nedoumica potrebno se savjetovati s ljekarnicima ili botaničarima.

Nikako se ne smiju brati zaštićene i rijetke vrste, nego se takve kupuju u ljekarnama. Uzimamo samo one dijelove bilja koji su nam potrebni, a ostale kupujemo u ljekarni. Pri skupljanju biljaka valja se isključivo služiti rezanjem, a ne čupanjem.

Kod bilja s korijenjem treba paziti da se ne iskopa sve na istoj strani i tako ih se iskorijeni. Biljke se skupljaju uvijek za lijepa, suha vremena u prijepodnevnim satima.

To osobito vrijedi za biljke s eteričnim uljima jer je tada količina eteričnog ulja najveća. Nakon dugotrajne kiše valja pričekati barem dva ili tri dana.

Biljke s eteričnim uljima treba skupljati na sunčanim staništima i provjeriti njihov miris tako da ih se zgnječe među prstima i pomiriši. S udaljenosti od deset centimetara zatvorenih očiju treba nekoliko puta udahnuti njihov miris.

Na taj način je moguće ubrzo naučiti raspoznavati različite mirise i njihove nijanse. Biljke se skupljaju u nezagađenom okolišu, dakle, treba izbjegavati rubove cesta, blizinu tvornica, prskana polja i šetališta.

Zeleni dijelovi se skupljaju u početku cvatnje, a cvjetovi kad se posve otvore. Cvjetovi lavande beru se u pupovima, a cvjetovi trnine i gloga kad se otvore prvi cvjetovi u cvatu.

Listovi se beru potpuno razvijeni, a samo kod breze prednost imaju mladi listovi. Plodovi se beru zreli, a plodovi trnine tek nakon mraza. Korijenje se iskopava u jesen ili u proljeće.