Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

BOR OBIČNI (Pinus sylvestris Pinaceae)


Drugi nazivi: bijeli bor, bilobor, šumski bor

Podrijetlom iz planinskih dijelova Europe, te sjeverne i zapadne Azije taj bor može narasti u visinu trideset i više metara. U sjevernom dijelu Škotske stabla su se nekad upotrebljavala kao dramatične oznake mjesta pogibije ratnika, heroja i plemenskih vođa. Druidi su običavali zapaliti veliki krijes od te vrste bora na dan kratkodnevice i na taj način proslaviti ponovni dolazak sunca.


Dijelovi za upotrebu


Mladi izbojci, smola i iglice

- Mladi izbojci se beru u proljeće
- Izbojci se suše ili se od njih dobiva eterično ulje
- Iglice su izvor eteričnog ulja koje se upotrebljava u sredstvima za dezinfekciju
- Kad se zareže kora stabla izlazi smola koja se skuplja i destilira za dobivanje terpentinskog ulja koje služi za masti i ulja za masažu
- Ekstrakt običnog bora se upotrebljava u mnogobrojnim farmaceutskim proizvodima


Sastojci

Mladi izbojci običnog bora sadržavaju eterično ulje koje je bogato pinenom, limonenom i smolom. Ulje od iglica dobiva se destilacijom svježih iglica i vrhova grančica. Iglice sadržavaju flavonoide, te malu količinu vitamina C. Smola običnog bora bogata je terpenima koji joj daju miris i aromu.


Upotreba u liječenju

Obični bor je odavno poznat kao snažno sredstvo za dezinfekciju bronhija. Prema egipatskim papirusima, liječnici koji su u to doba liječili faraone običavali su propisivati smolu običnog bora za upalu pluća i druge probleme s plućima. Smola ima smirujući učinak na sluzne membrane, pa služi kao dobar inhalator dišnih puteva.

Obični bor ima antiseptička, dijuretička i antireumatska svojstva. On sprječava začepljenje gornjeg dišnog trakta, pa se daje u slučajevima kroničnog bronhitisa, kašlja i laringitisa. Svojim snažnim antiseptičkim djelovanjem pomaže u uklanjanju infekcija dišnog i mokraćnog trakta. Obični bor učinkovito djeluje protiv više vrsta bakterija uključujući i Candida albicans gljivice koje uzrokuju upalu usne sluznice.

U vanjskoj upotrebi utrljavanjem terpentinskog ulja u kožu potiče se cirkulacija u perifernim krvnim žilama. Time se uklanjaju otrovne tvari iz stanica i dovode hranjive tvari do stanica tkiva. Ulje od borovih iglica upotrebljava se kao dodatno sredstvo za utrljavanje kod prehlade i zimice. Nekoliko kapi eteričnog ulja stavljenih u kipuću vodu stvara osvježavajuću paru za otvaranje začepljenog nosa i sinusa.


Uzgoj

Običan bor naraste vrlo visoko i lako može prevladati u malom vrtu. Dobro uspijeva u gotovo svakoj dobro dreniranoj zemlji, a najviše voli sunčano mjesto.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje bronhitisa i kašlja
- Oparak: Stavite 20 grama mladih izbojaka u litru kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite i pijte četiri do pet šalica na dan


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje laringitisa
- Oparak: Upotrijebite kao vodicu za grgljanje četiri do pet puta dnevno

Za liječenje prehlade i zimice
- Oparak: Udišite pare oparka tri do četiri puta na dan
- Kupka: Stavite 250 grama osušenih iglica običnog bora u platnenu vreću i stavite u kadu s toplom vodom, ili stavite 250 grama borovih iglica u dvije litre kipuće vode i ostavite da odstoji dvadeset minuta, procijedite i izlijte u kadu s toplom vodom

Za liječenje reumatskih bolova
- Eterično ulje: Razrijedite stavljajući tri kapi eteričnog ulja na 10 ml temeljnog ulja i umasirajte na oboljela mjesta
- Masti, ulja za masažu: Nanosite više puta na danprema uputama


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte pripravke za vanjsku upotrebu ako ste skloni alergijama kože
- Ne koristite eterična ulja za unutarnju upotrebu bez profesionalne preporuke
- Do sada nisu prijavljene nikakve štetne popratne pojave nakon uzimanja preparata običnog bora