Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

BOSILJAK (Ocimum basilicum Lamiaceae ili Labiatae)


Drugi nazivi: bosiljak obični, bašeljak, murtela, marjanec

Premda je podrijetlom iz južne Azije bosiljak se već odavno uzgaja u Europi kao začinska i ljekovita biljka. To je jednogodišnja biljka koja naraste do visine od 40 centimetara. Njezine bridaste stabljike i mekani listovi pokriveni su dlačicama i vrlo su aromatični. Cvjetovi su bijeli, grimizni ili višebojni i oblikuju pršljene na uspravnoj cvjetnoj stabljici.


Dijelovi za upotrebu


Listovi i cvjetovi

- Lisnate cvjetne stabljike ubiru se čim se pojave prvi cvjetovi i to od ljeta do jeseni
- Listovi i cvjetovi zatim osuše se i upotrebljavaju za uvarke ili oparke
- Ekstrakti alkohola koji se uzimaju iz svježih cvjetova sastojak su masti koje se upotrebljavaju za liječenje rana


Sastojci

Bosiljak sadržava eterično ulje čiji se glavni sastojci razlikuju ovisno o tome gdje se biljka uzgaja. Eterično ulje varijeteta koji se uzgaja na otocima Indijskog oceana sadržava od 65 do 85 posto estragola. Varijetet koji se uzgaja u južnoj Europi i Egiptu ima eterično ulje čiji je glavni sastojak linalool. Bosiljak također sadržava i trjeslovine.


Upotreba u liječenju

Bosiljak je najpoznatiji po svojem svojstvu otklanjanja grčeva, a osobito onih u trbuhu. Listovi djeluju na poboljšanje probave i potiču tek, a upotrebljavaju se i protiv vjetrova i naticanja trbuha. U vanjskoj upotrebi sposobnost stiskanja kod te biljke čini je pogodnim hladnim lijekom. U tekućini za ispiranje grla smiruje upaljeno grlo, a kao inhalator pomaže pročišćavanju sinusa i dišnih puteva.

Kao mast može pomoći u liječenju rana i posjekotina, a često se nalazi zajedno s metvicom i običnim kimom. Eterično ulje se uspješno bori protiv glista i mikroba. Indijski kemijski pokusi iz 1985. godine pokazali su da je ta biljka djelovala antibakterijski na kožu osoba koje pate od akni.


Uzgoj

Bosiljak treba uzgajati u bogatom i laganom, te dobro dreniranom tlu. U vrtu mu je potrebno toplo sunčano mjesto, a može se uzgajati i u posudama na sunčanoj prozorskoj dasci.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje probavnih smetnji, gubitka teka, naticanja i vjetrova
- Oparak: Stavite 4 do 6 grama sušenog lišća u 250 ml kipuće vode, pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta, procijedite i pijte jednu šalicu na dan bez dodavanja šećera. U slučajevima kroničnog naticanja pite dvije do pet šalica dnevno između obroka. Prekinite liječenje nakon tjedan dana, pa ga nastavite jedan tjedan kasnije.

Za liječenje upale grla
- Uvarak: Stavite dvije čajne žličice sušenih listova u 250 ml vode, pokrijte i kuhajte 10 do 15 minuta, procijedite i ostavite da se ohladi i upotrebljavajte za ispiranje usta i grgljanje dva do tri puta na dan


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje rana i posjekotina
- Mast: Nanestite na oboljelo mjesto dva do tri puta dnevno


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte liječenje bosiljkom za vrijeme trudnoće i dojenja
- Bosiljak ne smije se propisivati dojenčadi i maloj djeci
- Ne uzimajte lijekove na osnovi bosiljka dulje vrijeme bez prekida