Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

BOŽIKOVINA PARAGVAJSKA (Ilex paraguariensis Aquifoliaceae)


Drugi nazivi: mate, paragvajski čaj

Diljem svoje domovine Južne Amerike to vazdazeleno stablo kao divlje raste uz potoke i druge vodene tokove, a u velikim količinama se uzgaja u Brazilu, Paragvaju i Argentini. Napitak koji se dobiva oparivanjem listova pije se u najvećem dijelu južnoameričkog kontinenta. Zove se i isusovački čaj jer su isusovci poslije povratka iz misija upoznali Europu s njime. Stablo može narasti u visinu od 10 metara, a ima ovalne kožaste listove slične listovima božikovine samo bez bodljika.


Dijelovi za upotrebu


Listovi

- Listovi se beru od prosinca do kolovoza i to sa stabala koja su najmanje četiri godine stara
- Brzo se osuše nad vatrom i usitne u male komade
- Sušeni list poznat pod imenom zeleni mate upotrebljava se u napitcima i oparcima
- Tamo gdje se uzgaja za komercijalnu upotrebu stablo se šišanjem održava niskim kako bi se olakšalo branje listova


Sastojci

Sušeni list sadržava do 10% fenolnih kiselina, saponine, flavonoide, malo smole i tragove eteričnog ulja. Glavni aktivni sastojci su kofein i teobromin koji stimuliraju rad mokraćnog trakta i srca.


Upotreba u liječenju

Budući da paragvajska božikovina sadržava visoku razinu kofeina upotrebljava se kao sredstvo protiv umora. Ona je također i dijuretik koji se često upotrebljava za liječenje problema s bubrezima. Sva istraživanja provedena o kofeinu pokazala su da on povećava budnost i intelektualnu žustrinu, te općenito potiče rad središnjeg nervnog sustava. Pokazalo se da kofein može povećati osnovnu brzinu metabolizma za oko 10%. Zajedno s kofeinom, teobromin, fenolne kiseline, flavonoidi i saponini pridonose takvom energetskom učinku mate čaja.

Istraživanje objavljeno 1988. godine pokazalo je da paragvajska božikovina može djelovati i na smanjivanje teka. Ovo otkriće je, zajedno s proučavanjem provedenim 1995. godine koje je pokazalo sposobnosti oparina ove biljke da razgrađuju masti u krvotoku, ukazalo da bi mate mogao biti učinkovit u kurama za mršavljenje. Pokus iz 2001. godine pokazao je da mate u kombinaciji s paulinijom i damijanom može uzrokovati gubitak težine.

Nedavna istraživanja su dala naslutiti da paragvajska božikovina može pomoći u zaštiti protiv ukrućivanja arterija, što je uzrok mnogo težih poremećaja u radu srca i cirkulacije krvi. Mate se propisuje i za smanjivanje bolova kod glavobolja i reumatizma.


Uzgoj

Paragvajska božikovina je tropsko stablo i treba ga uzgajati u kući ili u grijanom stakleniku, jer ne može preživjeti temperature ispod sedam stupnjeva.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje problema s bubrezima, nervne iscrpljenosti i letargije
- Oparak: Stavite 2 do 3 grama sušenih listova u šalicu kipuće vode, ostavite da odstoji pet minuta, procijedite i pijte jednu do tri šalice dnevno, po mogućnosti prije 17 sati da izbjegnete bilo kakve teškoće sa spavanjem


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Prekomjerna konzumacija mate čaja može djelovati uznemirujuće na nervni sustav
- Ne uzimajte pripravke paragvajske božikovine ako imate problema sa spavanjem
- Ne uzimajte mate ukoliko patite od problema sa srcem i cirkulacijom
- Izbjegavajte uzimati mate za vrijeme trudnoće i dojenja
- Nedavna istraživanja upozoravaju na mogućnost veze između uzimanja velikih količina mate čaja i povećanog rizika za razvoj raka na plućima i jednjaku
- Mate je na listi zabranjenih poticajnih sredstava za sportaše