Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

BOŽURI (Paeonia officinalis, P. lactiflora (albiflora), P. suffruticosa Paeoniaceae)


Krupni naočiti cvjetovi ove zeljaste trajnice mogu biti jarkocrveni, crvenoljubičasti ili bijeli, a pojavljuju se iznad blještavih zelenih listova početkom ljeta. Božur ima dugu povijest upotrebe za ljekovite svrhe, a latinsko ime mu dolazi od Peona, liječnika starogrčkih bogova. Ljekovita svojstva biljke ima zadebljalo korijenje. Božur se od davnih vremena upotrebljavao u japanskoj i kineskoj biljnoj medicini. Postoji i praznovjerje povezano s tom biljkom koje govori da njezino sjeme može otjerati zle duhove.


Dijelovi za upotrebu


Korijenje

- Vađenje korijenja obavlja se u listopadu i studenom i to od biljaka starih četiri ili pet godina
- Korijenje se suši, usitnjava na manje komade i upotrebljava za pripremanje oparaka i uvaraka


Sastojci

Kineski božur (Paeonia lactiflora) sadržava paeoniflorin (monoterpenski glikozid). Grmoliko božur (Paeonia suffruticosa) sadržava paeonol i njegove glikozide i sufrutikozide. Obični ili ljekoviti božur (Paeonia officinalis) sadržava eterično ulje, trjeslovine i smolu.


Upotreba u liječenju

Obični ili ljekoviti božur ima umirujući učinak, pa je stoga lijek za nervnu uznemirenost i razdražljivost. On djeluje na autonomni nervni sustav, koji kontrolira nevoljne aktivnosti organizma, npr. kucanje srca, tako da smiruje grčeve u glatkom mišićnom tkivu crijeva. Stezanjem krvnih žila božur ima blagotvorni učinak na hemoroide i proširene vene. Može se upotrijebiti za liječenje neredovite menstruacije i menstrualnih bolova. U nekim preparatima ta se biljka može kombinirati s drugim ljekovitim travama kao što su zvjezdasti aniš i obični pelin.

Poput običnog ili ljekovitog božura i kineski božur ima umirujući učinak na grčenje mišićnog tkiva. Kineski su znanstvenici tijekom 2001. godine pokazali da paeoniflorin iz kineskog božura sprječava stvaranje krvnih ugrušaka. Protuupalna svojstva te vrste božura čine ga korisnim u liječenju reumatizma i drugih upalnih stanja. Paeoniflorin se upotrebljavao u liječenju ekcema.

Paeonol, spoj nađen kod grmolikog božura, ubija bakterije i pomaže u sprječavanju stvaranja ugrušaka u krvi. Studija objavljena 2001. godine otkrila je da grmoliki božur djeluje antivirusno protiv virusa herpes simplexa.


Uzgoj

Biljke uzgajajte u dobro dreniranom bogatom tlu na sunčanom ili blago zasjenjenom položaju. Kad se jednom udomaći nemojte božur premještati na drugo mjesto. Ne upotrebljavajte božur za pripremanje pripravaka u kućnoj radinosti.


Priprema i doziranje


Pripravci kao što su uvarci, tinkture i oparci mogu liječiti probleme povezane s reumatizmom, crijevima i menstruacijom, a kod vanjske upotrebe božur se primjenjuje za smirivanje površinskih ekcema i reumatskih bolova. Međutim, pripravci se smiju uzimati samo kako je to propisao kvalificirani travar i uz suglasnost vašeg liječnika.


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Božur treba upotrebljavati isključivo uz liječnički nadzor
- Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati upotrebu božura
- Prekoračenje doze korijenja može izazvati upalu želuca i crijeva (gastroenteritis)