Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

BREZA (Betula pendula Betulaceae)


Drugi nazivi: viseća breza, bradavičava breza

Ovo elegantno listopadno stablo prepoznaje se po glatkoj, papirastoj srebrnoj kori i dugačkim resama koje se pojavljuju u proljeće. U narodnoj predaji breza se smatrala svetim stablom koje čuva od zlih duhova i čarolija. Obična breza može narasti od 25 do 30 metara. Njezini listovi imaju trokutast oblik i nazubljene rubove, a plodovi imaju krilca.


Dijelovi za upotrebu


Mladi listovi i kora

- Mladi se listovi beru u proljeće
- Nakon sušenja listovi se upotrebljavaju za pripravljanje oparaka, prašaka, kapsula i tinktura
- Kora se skuplja s posječenih stabala, a najčešće se upotrebljava za pripravljanje uvaraka


Sastojci

Oko tri posto lista obične breze tvore flavonoidi, najvećim dijelom hiperozid i rutozid, koji imaju protuupalne i dijuretičke sposobnosti. Osim flavonoida, listovi i kora sadržavaju fenolne kiseline, trjeslovine, te vitamin C i metil salicilat.


Upotreba u liječenju

bog velike količine flavonoida listovi obične breze su ne samo vrlo učinkovito dijuretičko i protuupalno sredstvo, nego i antiseptik za mokraćni trakt i bubrege. Ta svojstva su razlog što se listovi upotrebljavaju za liječenje lakših infekcija mokraćnog trakta, kao što su cistitis i uretritis. Listovi se upotrebljavaju i za liječenje bubrežnih kamenaca te oteklina. Zahvaljujući protuupalnom djelovanju obična breza se upotrebljava u liječenju reumatskih bolova, pri čemu se često kombinira s bodljikavim zečjim trnom (Ononis), koprivom ili končarom (Filipendula). U vanjskoj upotrebi mast u kojoj ima obične breze može smiriti ekceme i psorijazu.

Vjeruje se da obična breza može izliječiti bradavice i to tako da se komadić namočene svježe kore stavi na bradavicu i mijenja svaki dan. Drugi je način da se upotrijebi uvarak pripravljen od mljevene kore breze. Smatra se da takav učinak stvaraju antivirusni sastojci breze, betulinska kiselina i njezini salicilati. Istraživanje betulinske kiseline i njezinih salicilata otkrilo je njihovo učinkovito antivirusno djelovanje u slučajevima HIV-a.


Uzgoj

Brezi odgovaraju dobro drenirana kisela tla, te mjesto bilo na suncu ili u hladu. Može se uzgajati iz reznica, kalemljenjem ili iz sjemena, te sadnjom mladih stabala.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje manjih upala mokraćnog trakta, bubrežnih kamenaca i oteklina
- Oparak: Stavite dva do tri grama osušenih i sitno narezanih listova u šalicu kipuće vode i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta. Kad se temperatura smanji na 40 stupnjeva dodajte natrijev bikarbonat (1 gram na litru). uzimajte tri šalice na dan prije obroka
- Kapsule (50 mg suhog ekstrakta): Uzimajte jednu do dvije kapsule dva do tri puta dnevno
- Tinktura (1:4 u 25% alkohola): Stavite 15 kapi u čašu s vodom i uziamjte tri puta dnevno nakon obroka


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje upala kože
- Oparak: Stavite 50 grama osušenih listova na jednu litru vode i nanosite na kožu dva do tri puta dnevno


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Djeca ne smiju upotrebljavati brezu zbog prisutnosti metil salicilata
- Ne preporučuju se preparati od obične breze osobama s bubrežnim i srčanim smetnjama
- S upotrebom breze trebaju biti oprezne osobe koje pate od peludne hunjavice
- Do sada nisu zapažene nikakve nepovoljne popratne pojave ako se breza upotrebljavala u terapijskim količinama, ali breza može izazvati neke alergije, osobito kod osoba koje su osjetljive na pelud celera i pelina