Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

BRŠLJAN (Hedera helix Araliaceae)


Drugi nazivi: obični bršljan, zimzelen

Ova vazdazelena penjačica raste divlje diljem Europe i Azije puzeći ili penjući se uza zidove, žive ograde i stabla. Sitno zračno korijenje, nalik na male kuke, koje se nalazi na granama biljke omogućuje joj penjanje. Obični bršljan ima dva oblika sjajnih tamnozelenih listova. Na granama koje nose cvjetove listovi su cjelovita ruba, a na granama koje ne nose cvjetove nalaze se duboko urezani listovi s tri do pet režnjeva. Sitni zelenkastožuti cvjetovi rađaju kuglaste, najčešće crne plodove.


Dijelovi za upotrebu


Drvo i listovi

- Drvo se uzima s potpuno razvijenih zrelih grana, kora se oguli, a drvo se zatim reže na sitne dijelove za pripremanje oparaka ili sirupa
- Listovi se beru dok su još mladi i svježi, a koriste se u vanjskoj upotrebi za masti i kreme


Sastojci

Drvo bršljana sadržava saponine koji djeluju protiv grčenja, te kao pomoć pri iskašljavanju. Listovi također sadržavaju saponine, a uz njih i sterole, fenole i flavonoide. Tu su još i sluzi koje smiruju kašalj, trjeslovine i antocijanini. U bršljanu se nalazi i alkaloid emetin.


Upotreba u liječenju

Kod unutarnje upotrebe drvo običnog bršljana se preporučuje za liječenje kašlja kod bronhitisa, zbog svojstava da smiruje grčeve, djeluje na izbacivanje sluzi i ublažava upalu grla. Istraživanja provedena 1997. godine pokazala su sposobnost bršljanova drva da smiruje grčeve, te učinkovitost ekstrakta iz listova bršljana u olakšavanju izbacivanja sluzi. Za ekstrakt iz listova bršljana također je otkriveno da uspješno djeluje protiv gljivičnih infekcija i može djelovati protiv tumora.

Za vanjsku upotrebu ekstrakti iz drva i listova običnog bršljana upotrebljavaju se u kozmetičkim preparatima za odstranjivanje celulita kao dodatak propisanom načinu mršavljenja. Kreme koje sadržavaju ekstrakt bršljana upotrebljavaju se za liječenje svrbeža kože, opeklina, bradavica, svraba i reumatizma.


Uzgoj

Obični bršljan dobro podnosi većinu vrsta tla, te potpuno sjenovito mjesto. Razmnožava se pomoću poludrvenastih reznica ljeti.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje kašlja i bronhijalnih tegoba
- Oparak: Stavite jednu vrećicu u 200 ml kipuće vode, ostavite da odstoji pet minuta, uzimajte jednu do dvije šalice dnevno u vrijeme obroka
- Sirup (iz ekstrakta): Uzimajte jednu do tri jušne žlice dnevno


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje svrbeža kože i celulita
- Krema, želatina: Nanosite na oboljelo mjesto dva do tri puta dnevno


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Prekomjerna upotreba može dovesti do pojave proljeva, nervoze želuca i povraćanja, te do usporavanja rada srca
- Plodovi (bobice) su otrovni
- Listovi do sada nisu pokazali nikakva otrovna svojstva, ali ipak postoji rizik od pojave dermatitisa u vrijeme kad se beru ili pripremaju za pravljenje pripravaka